Završena referendumska kampanja u Grčkoj

Izvor: Akter, 04.Jul.2015, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena referendumska kampanja u Grčkoj

Predreferendumske kampanje u Grčkoj su okončane u ponoć, i pre sutrašnjeg narodnog izjašnjavanja u vezi sa uslovima međunarodne finansijske pomoći ovoj prezaduženoj zemlji, zabranjeni su politički skupovi i ispitivanja javnog mnjenja

Glasači su potpuno podeljeni - podjednako je onih koji smatraju da sadašnje uslove kreditora na referendumu treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji, u suštini, smatraju da je bolje promeniti vladu da bi se došlo do kompromisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sa kreditorima.

Referendum je sazvao levičarski premijer Aleksis Cipras, koji je obećao građanima da će olakšati mere štednje nakon šest godina teške recesije u Grčkoj.

U petak uveče su u Atini istovremeno održani skupova zastupnika referendumskog "da" i referedumskog "ne", a razmak između njih nije bio veći od pola kilometra.

Cipras, koji je građane pozvao da glasaju protiv kreditorskih uslova, izjavio je na završnom predreferendumskom skupu: "Ovo nije protest. Ovo je proslava sa ciljem da se prevaziđu strah i ucena".

Oko 30.000 ljudi mu je klicalo, uzvikujući "ne, ne".

Cipras (40) se na referendumu kocka sa budućnošću svoje levičarske vlade, tvrdeći da će mu referendumsko "ne" ojačati položaj u pregovorima sa kreditorima. Ako, pak, pobede zastupnici prihvatanja kreditorskih uslova, Cipras je najavio mogućnost da se povuče sa funkcije. Sličnu naznaku dao je i njegov ministar finansija Janis Varufakis.

Na paralelnom skupu zastupnika referendumskog "da" okupilo se oko 22.000 ljudi, procenjuje policija. Tamo se mahalo zastavama Grčke i Evropske unije i vikalo se: "Grčka, Evropa, demokratija".

U međuvremenu, oglasilo se 16 bivših čelnika oružanih snaga Grčke sa pozivom građanima da "ostanu smireni i iskažu nacionalno jedinstvo".

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je razlika u broju onih koji bi glasali za i onih koji bi glasali protiv kreditorskih uslova - na nivou statističke greške.

Ona pokazuju i da 75 odsto ispitanika želi da Grčka ostane u evrozoni.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.