Zašto je Grčka mala maca za kinesku berzansku krizu

Izvor: Economy.rs, 12.Jul.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Grčka 'mala maca' za kinesku berzansku krizu

I dok očekujemo dogovor Grčke i međunarodnih kreditora, u Aziji se dešava nezapamćen pad vrednosti kineskih deonica, mnogo veći od ono 2008. godine.

Shanghai Stock Exchange Composite Index izgubio je 28% vrednosti od svoje najviše vrednosti 12. juna ove godine, što je najveći pad vrednosti u ovoj deceniji. Izgubljeno je neverovatnih 3900 milijardi $, što je više od godišnjeg izvoza Nemačke, četvrte ekonomije sveta i 16x više od grčkog bruto domaćeg proizvoda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << Ono što ohrabruje je da je indeks i dalje u rastu od 82% ove godine, što je i dalje najviše od svih svetskih tržišta.

Nakon što je tržište 'poludelo' početkom juna, milioni Kineza požurili su da uzmu kredite i pozajmice kako bi ih pretvorili u akcije, koje su rasle do neverovatnih nivoa. Kada su vrednosti akcija počele da padaju, ovi mali investitori bili su prinuđeni da prodaju akcije kako bi vratili pozajmljeni novac i pokrili gubitke. Ovaj začarani krug prodaje kreirao je 'paniku' i doveo do ogromnog pada vrednosti.

S druge strane, primetno je da veći broj brokerskih kuća i većih investitora kupuje akcije državnih banaka i kompanija, očekujući da će se ovaj pad uskoro zaustaviti.

Za razliku od drugih berzanskih tržišta na kojima dominiraju profesionalni berzanski mešetari i trgovci, mali investitori u Kini čine čak 85% trgovanja na kineskim berzama, što donosi ogromne 'pikove' volatilnosti.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je ovaj pad u Kini veoma sličan velikom padu Wall Street-a 1929. godine, što je kasnije dovelo do velike ekonomske krize.

Real story to watch is China not Greece. Getting destroyed http://t.co/YOaIQwJaVZ pic.twitter.com/23FFzw1wVH
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Economy.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.