Zaplenjene tone egipatskih cigareta iz Crne Gore

Izvor: Mondo, 15.Apr.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjene tone egipatskih cigareta iz Crne Gore

Grčki istražni organi zaplenili su krajem marta 146,5 tona cigareta egipatskog brenda “ldeopatra” na brodu “Gene 3”, koji je isplovio iz Luke Bar, pišu Vijesti.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Vrednost zaplenjenih cigareta procenjena je na gotovo 20 miliona evra. “Duvanski kombinat” A.D. Podgorica poslao ih je, zvanično, za Libiju.

Predstavnica Uprave carina Jelena Perućica, izjavila je za Vijesti da je reč o zakonitom poslu i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kod te isporuke u potpunosti primenjeno nacionalno zakonodavstvo i carinski propisi.

Grčke vlasti tvrde, međutim, da je reč o švercu i da su cigarete trebale da budu istovarene u toj zemlji.

Stečajni upravnik “Duvanskog kombinata” Veselin Raičević, rekao je podgoričkom dnevniku da za taj slučaj čuje prvi put.

“Brod Genc 3 je iz Luke Bar isplovio 21. marta 2015. godine za odredišnu luku Tobruk u Libiji. Krcatelj - šiper je firma Liberty fze, a primalac consignee Tasharokiya El Liboo, for export import tobacco Tobruk, Libija, navode Vijesti.

“Cigarete Kleopatra su domaći proizvod proizveden u Duvanskom kombinatu A.D. Podgorica, te se ne može govoriti ni o kakvom falsifikatu, a i žig ovog proizvoda nije zaštićen kod Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore”, saopštila je Perućica.

Dodala je da se kod otpreme i prodaje domaće robe u inostranstvu primjenjuje postupak izvoza (Jedinstvena carinska isprava sa postupkom “1”).

“Carinski službenici nakon pregleda i utovara robe u kontejner stavljaju carinska obeležja, odnosno carinske plombe, što je i u ovom slučaju u potpunosti ispoštovano”, objasnila je Perućica Vijestima.

Podgorički dnevnik otkriva da se zaplena cigareta dogodila 29. marta nedaleko od grčke luke Kalamata. Tada je uhapšeno i osmoro članova posade broda, među kojima nije bilo državljana Crne Gore. Posada je bila sastavljena od pet turskih, dva gruzijska i jednog indijskog državljanina.

Preko 100 miliona cigareta smeštenih u 11 kontejnera, uredno su zapečatili crnogorski carinici.

Grčki mediji objavili su da su tamošnji istražni organi spričili šverc cigareta navode da je njihova Obalna straža severoistočno od rta Kipaila na poluostrvu Peloponez, presrela brod i privela u luku Kalamata. Na njemu je nađeno 10.748 kartonskih boksova.

Tamošnji mediji citiraju grčke istražne organe, koji govore da su znali “za tu krijumčarsku pošiljku namenjenu grčkom tržištu” i da su pratili kretanje broda.

U izveštajima grčkih medija nije navedeno ko je pošiljalac, a ko primalac cigareta.

Prema navodima grčkih medija, uhapšeni članovi posade broda “Gene 3” branili su se pred istražnim organima da su morali da se približe grčkoj obali, jer su naišli na nevreme.

Advokat odbrane Kostas Marielis, kazao je da “nema govora o švercu”.

“Brod se približio Grčkoj zbog više sile, odnosno nepovoljnih vremenskih uslova. Ni govora nema o tome da je teret trebalo da se istovari u Grčkoj. Posada je imala sve prateće papire, ovjerene i od carinske službe u Crnoj Gori”, rekao je advokat, prenijele su Vijesti.

Prema podacima grčkog portala “tharrosnews.gr”, zbog navodnog pokušaja šverca cigareta brenda “kleopatra”, uključila su se ministarstva spoljnih poslova nekoliko zemalja.

Egipatske vlasti su proslijedile dokument u kome je navedeno da su cigarete “kleopatra” iz Crne Gore lažne i da se radi o imitaciji.

Egipatski brend cigareta “kleopatra” nekoliko godina proizvodi se u Duvanskom kombinatu u Podgorici, koji je u stečaju. Paklice su označene kao da se legalno proizvode u Egiptu.

Iz Egipta je 2012. godine najavljena tužba zbog falsifikovanja ovog brenda.

Prema podacima Uprave carina primalac preko 100 miliona cigareta “kleopatra" iz podgoričkog DKP-a u Libiji trebala je da bude firma “Tasharokiya El˝.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.