Zapadni Balkan ne sme da snosi teret krize

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan ne sme da snosi teret krize

Zapadni Balkan ne sme da bude žrtva trenutnih ekonomskih problema jer u borbi sa krizom Uniji neće pomoći to što bi sprečila dalje proširivanje, ocenio Oli Ren. Neophodna odlučnija borba protiv korupcije. Do kraja godine bez viza u EU. Spor Grčke i Makedonije oko imena otežava pristupanje Uniji jer EU ne želi da "uvozi probleme" budućih članica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Evropski komesar za proširenje pozvao je zemlje zapadnog Balkana da pojačaju borbu protiv korupcije.

Na zamerke crnogorskih medija da Brisel ima više partnera u vladi nego u nevladinom sektoru, Ren je odgovorio da EU sarađuje "sa vladama jer su manje više demokratski izabrane i na taj način ostvarujemo politiku proširenja".

"Mislim da je to jedan od naših prioriteta. Hrvatska, recimo, jeste napredovala u mnogim oblastima ali korupcija i dalje predstavlja izvestan problem koji može da joj iskomplikuje stvari", upozorio je Ren.

Vicepremijer Češke Vondra podsetio je da korupcija nije ništa novo pod suncem i da nije tipična samo za zemlje zapadnog Balkana.

"Domaći zadatak za svaku zemlju je da se izbori sa korupcijom", rekao je Vondra i dodao da EU ima mehanizme kako da spreči korupciju pri raspodeli evropskih fondova.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren upozorio je na konferenciji u Pragu da proces proširenja Unije na zapadni Balkan ne sme da bude žrtveno jagnje globalne ekonomske krize.

"U borbi sa ekonomskom krizom Uniji neće pomoći to što bi sprečila dalje proširivanje", ocenio je Ren.

Prema njegovim rečima, sadašnju krizu nisu izazvali radnici u Pragu ili političari u Srbiji.

"Ekonomski problemi dolaze sa Vol Strita, a ne sa glavnih ulica Praga ili Beograda", rekao je evropski komesar i dodao da je sada u jugoistočnoj Evropi na delu ista ona magnetska snaga evropske perpsektive koja je bila tako uspešna u srednjoj Evropi.

Oli Ren je ocenio da je od šest glavnih ciljeva u oblasti proširenja koje je sebi postavio još 2004. godine, ispunjeno pet, sve osim ponovnog ujedinjenja Kipra.

Ciljevi koji su prema rečima Rena ispunjeni su rešen status Kosova, Hrvatska u finalnoj fazi pregovora o učlanjenju, zemlje zapadnog Balkana su čvrsto usidrene na evropskom putu preko sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Turska je na evropskom putu, a Unija ima 27 članica.

Evropski komesar upozorio je da na Balkanu nikada nema mesta za opuštanje i predah jer na njemu nema stabilnosti koja ne bi mogla da se uzdrma.

"Moramo da održimo evropsku perspektivu za jugoistočnu Evropu sa konačnim ciljem članstva tih zemalja. Ne moramo da se krećemo brzinom metka, ali moramo da se krećemo. Samo putovanje isto je važno kao i njegovo odredište", naglasio je evropski komesar za proširenja.

Godina vizne liberalizacije Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje potvrdio je da bi do kraja 2009. godine trebalo da bude ostvarena vizna liberalizacija za sve građane Zapadnog Balkana.

"Vizna liberalizacija je najvažniji cilj za obične građane Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana. Mi smo se zaista posvetili tome da taj cilj ostvarimo do kraja ove godine koja bi bila obeležena kao godina vizne liberalizacije", izjavio je Ren.

Ren je precizirao da se sada čekaju tehnički izveštaji misija eksperata EU koji su posetili sve zemlje regiona kako bi proverili kako pojedine zemlje ispunjavaju uslove neophodne za viznu liberalizaciju.

"Čim izveštaji za svaku zemlju pojedinačno budu spremni daćemo svoje preporuke zemljama članicama EU, a to bi trebalo da bude tokom juna, pre kraja češkog predsedavanja", kazao je Ren i dodao da bi Savet EU konačnu odluku trebalo da donese na jesen.

Evropski komesar za proširenje podsetio je, međutim, da vizna liberalizacija ne zavisi samo od EU već i od sasvim konkretnih rezultata koje je u procesu vizne liberalziacije ostvarila svaka zemlja.

"Svaka zemlja mora da ima pouzdan bezbednosni sistem, biometrijske pasoše, integrisane kontrole na granicama i da se efikasno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je Ren uslove za ukidanje viza i slobodno putovanje građana zemalja zapadnog Balkana u EU.

EU ne želi da uvozi probleme

Makedonija treba da sačeka do kraja godine na preporuku o početku pristupnih razgovora, smatra evropski komesar za proširenje.

Ren smatra da spor sa Grčkom oko imena Makedonije, takođe, predstavlja problem, s obzirom na to da EU ne želi da uvozi bilateralne probleme budućih članica.

"Važno je da radimo na rešenju tog problema sa imenom koji traje već čitavu večnost. Mislim da to može da bude rešeno uz aktivno posredovanje Ujedinjenih nacija", ocenio je Ren.

Prema njegovim rečima "lakmus papir spremnosti za počinjanje pristupnih razgovora su slobodni izbori, reforma državne uprave, odlučna broba protiv korupcije i organizovanog kriminala".  

"U svim tim sektorima treba imati rezultate. Moramo da sačekamo do kraja godine dok ne objavimo preporuke o otvaranju pristupnih pregovora", rekao je Ren.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.