Za 15 sati dva prinudna sletanja na beogradski aerodrom

Izvor: Politika, 29.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 15 sati dva prinudna sletanja na beogradski aerodrom

Aerodrom „Nikola Tesla” juče i prekjuče je u intervalu od svega petnaestak časova dva puta primio avione koji su morali prinudno da slete. Pošto je jednom od putnika, tridesettrogodišnjem državljaninu Grčke, pozlilo, avion „boing 737–300” kompanije „Er Berlin” na liniji Solun–Štutgart, juče se u 13.05 prinudno spustio u beogradsku vazdušnu luku. Putniku je medicinska pomoć ukazana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na aerodromu, posle čega je u pratnji dva člana porodice upućen na odeljenje neurologije Urgentnog centra.

– Hitna pomoć primila je poziv u 12.51 da je jedan putnik na kratko ostao bez svesti pošto se žalio na jake glavobolje. Naši lekari su ga, međutim, zatekli u svesnom stanju, konstatujući da pati od simptoma niskog pritiska koji je iznosio 100 sa 60. EKG merenja pokazala su normalne rezultate, a kod pacijenta nisu zabeleženi neurološki problemi – objasnila je dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

Aerodromske službe reagovale su pravovremeno i preduzele sve mere predviđene međunarodnim propisima za slučaj prinudnog sletanja, kažu u upravi „Nikole Tesle”. Nemački avion produžio je let u 14.06 časova.

Drugi avion, kompanije „San ekspres”, preksinoć je u 20.55 časova, prinudno sleteo na beogradski aerodrom zbog gubitka pritiska u letelici. Turski „boing 737–800” saobraćao je na liniji Frakfurt–Izmir, kada je došlo do dekompresije u kabini, pa je pilot beogradskoj kontroli leta uputio zahtev za prizemljenjem.

Jedna turska državljanka starosti 47 godina prevezena je na odeljenje neurologije Urgentnog centra, gde je primljena sa simptomima kardiovaskularnih smetnji, visokog pritiska i dezorijentisanosti. Na tegobe se preksinoć požalilo još desetak od ukupno 107 putnika.

Pacijentkinja je noć između ponedeljka i utorka provela u bolničkoj sobi gde ju je posmatrao tim lekara, potvrdio je Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije.

– Njeno stanje je u toku noći bilo nešto nepovoljnije, ali juče ujutru se stabilizovalo i ona je zadržana na dodatnom posmatranju – rekao je Jovanović.

Na aerodrom su, prema rečima dr Nade Macure, portparola Hitne pomoći, preksinoć poslate dve ekipe jer je javljeno da je više od šest putnika povređeno.

– Ispostavilo se da osim turske državljanke nije bilo potrebe za većim intervencijama jer su simptomi kod ostalih bili blaži i u sadejstvu sa stresom. Pacijentkinja koja nije znala engleski, u trenutku dolaska lekara nije prepoznavala gde se nalazi – rekla je Macura.

Turski državljanin Kir Kazum (72), podsetimo, preminuo je pre šest dana u avionu koji se, leteći na relaciji Istambul–Frankfurt, prošlog četvrtka takođe prinudno spustio na prestoničku aerodromsku pistu.

Po sletanju letelice avio-kompanije „Pegasus erlajns” u avion su ušli lekari iz aerodromske zdravstvene službe, ali su samo mogli da konstatuju smrt. Na mesto događaja tada je izašao dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu i po odobrenju kapetana posade obavio uviđaj u avionu.

B. H.

[objavljeno: 30/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.