„ZLA VEŠTICA“ VLADA GRČKOM: Omiljena destinacija na udaru POŽARA, OPASNIH TALASA I OGROMNIH TEMPERATURA, evo ŠTA DA RADITE ako se nađete u OPASNOJ ZONI

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 17:36

„ZLA VEŠTICA“ VLADA GRČKOM: Omiljena destinacija na udaru POŽARA, OPASNIH TALASA I OGROMNIH TEMPERATURA, evo ŠTA DA RADITE ako se nađete u OPASNOJ ZONI

Priroda je u ovoj zemlji potpuno podivljala!

Grčka je godinama unazad omiljena destinacija naših turista, kako zbog blizine i jeftinog smeštaja, tako i zbog očaravajućih lepota plaža. Ova zemlja ima toliko veliku obalu da može da ponudi sve - od modernih, preko gradskih do divljih plaža. 

Ukupna duzina obale je oko 15 000 km i zapljuskuju je tri mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko. Tu su i regionalna mora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao Karpatsko, Eubejsko, Trakijsko, Ikarijsko...

Poznato je i da naši turisti posebno cene što je ulaz u vodu postepen i što je more u najvećem delu godine mirno. Takođe, umerena mediteranska klima i blagi povetarac idelalna je kombinacija za sve hedoniste. Međutim, izgleda da je Grču poterao neki opasan maler...

U Grčkoj temperature sada u pojedinim oblastima dostižu i 45 stepeni u hladu, a požari pustoše Rodos, Krf i Eviju. Pored ovih prirodnih nepogoda i opasan vetar, poznat kao "zla veštica", mogao bi da donese novu opasnost po ljude i objekte.

Grčke službe upozoravaju na sve navedene opasnosti. Opasan vetar je među moreplovcima poznat kao "zla veštica" na Balkanu kao lebić ili garbin. Za razliku od juga koji stvara velike talase na otvorenom moru, lebić duva okomito prema kopnu stvarajući velike talase uz obalu.

Usled ovog vetra 1999. godine bila je poplavljena splitska riva i talasi su dosezali i do Dioklecijanove palate. Podsetimo, na celom ostrvu Rodos proglašeno je vanredno stanje, 11 dan od početka požara koji su napravili veliku štetu na tom grčkom ostrvu.

Broj žrtava katastrofalnih požara koji danima besne na grčkim ostrvima porastao je na tri, nakon što je pronađeno telo muškarca koji se vodio kao nestao.

Ukoliko se nalazite u području velikih talasa

Ukoliko su u vašoj zoni velikih talasi, obavezno pratite uputstva spasilaca i ne ulazite u vodu ukoliko je na snazi crvena zastavica.

Crvena zastava sa ili bez natpisa ima nedvosmisleno značenje: zabrana ulaska u vodu uopšte.

Čak i ako vam se more (okean, rijeka, jezero) čini tiho, nemojte misliti da je zastava slučajno postavljena ili da ju je neko zaboravio ukloniti.

Razlozi za postavljanje crvene zastavice mogu biti:

Ako postoji crvena zastavica, obavezno se posavetujte sa spasiocima, lokalnim prodavačima ili lokalnim stanovnicima o razlozima za postavljanje iste.

Uvijek pitajte lokalno stanovništvo da li je ovde dozvoljeno kupanje!

Izlišno je podsećati na zabranu kupanja na plažama ili obalama gde nema kabina za spašavanje - jednostavno nema ko da vas upozori na moguću opasnost.

Obično se crvene zastave postavljaju na udaljenosti od 50 metara jedna od druge. Ali i jedna takva zastavica bi trebala biti dovoljna da se vratite na bazen ili u hotel.

Ukoliko ste u području požara

Nenad Radivojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije objašnjava kako treba da se ponašaju srpski turisti u slučaju da se nađu u blizini požara.

- Ukoliko je moguće da na bezbedan način ugase požar, a da ne dovedu sebe u opasnost, treba napustiti mesto požara i otići na bezbednu lokaciju i sa bezbedne lokacije obavestiti lokalne službe. Ukoliko je moguće poneti sa sobom lična dokumenta, u more ulazite samo ako nemate nijedno drugo bezbedno mesto da se sklonite od požara - ističe Radivojević

On naglašava da ne treba paničiti.

- Napusiti mesto požara, ukoliko ima još lica obavestiti ih i pomoći im da napuste lice mesta u pravcu koji nije ugrožen od požara i slušati uputstva stručnih lica. Nikako ne treba gasiti požar ako dovodite sebe u opasnost, ako nemate opremu i ako nemate sa čime da ugasite požar. Ne vraćajte se po zaboravljene stvari, ne ići u pravcu velike koncentracije dima - navodi sagovornik Kurira.

Kaže da se ne može reći da li je požar na kopnu opasniji od onog na ostrvu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.