Vujović: Srbiji ne preti grčki scenario zaduživanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2011, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Srbiji ne preti grčki scenario zaduživanja

BEOGRAD -

Ekonomista u Svetskoj banci Dušan Vujović izjavio je da Srbiji ne preti grčki scenario prevelikog zaduživanja u inostranstvu, ali da veći problem predstavlja zaduživanje države kroz neplaćanje svojih obaveza.

"Mi smo blizu gornje granice zaduženosti (45 odsto BDP-a) i tu nema mnogo prostora za dopunsko formalno zaduživanje. Mnogo je veći problem neformalno zaduživanje države kroz neplaćanje obaveza", rekao je Vujović u intervjuu za"Blic". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Vujović je naveo da je potrebno hitno rešavati taj problem i dodao da bi država mogla da počne time što bi prvo platila sve svoje obaveze, a zatim organizovala razrešenje međusobnih potraživanja.

Na pitanje koliko je opravdan optimizam premijera Mirka Cvetkovića kada su u pitanju reforme, Vujović je odgovorio da optimizam treba da postoji, ali da on mora biti utemeljen na jasnom cilju koji će motivisati ljude.

"Činjenica je da je u Vladi došlo do političkih i koncepcijskih razlika. Očekujem da će premijer ponuditi spisak konkretnih poteza i mera koje moraju da se sprovedu i način njihove realizacije u narednim nedeljama i mesecima", kazao je Vujović.

Na konstataciju da je ranije bio pominjan kao kandidat za guvernera i pitanje da li bi prihvatio tu funkciju ili mesto ministra ekonomije, Vujović je odgovorio da o tome s njim niko nije razgovarao.

"Da jeste, moj odgovor bi bio pozitivan, pod uslovom da postoji jasno definisan mandat i otvoreno iskazana politička volja da se stvari menjaju na bolje", rekao je Vujović.

Petrović: Opasno povećanje javne potrošnje

Ekonomska politika u predizbornoj 2011. godini, mora da bude opreznija nego inače i Vlada Srbije ne sme da dopusti da javna potrošnja bude veća od predviđene budžetom, upozorio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović.

"Srbija se suočava sa značajnom ekonomskom i političkom neizvesnošću koja lako može da sklizne u vrtlog ekonomske nestabilnosti", ocenio je Petrović u novom broju biltena "Kvartalni monitor", koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke.

On je istakao da je vlada oslabljena, a da Srbija ulazi u predizbornu kampanju i to je ambijent pogodan za nerealne, kratkovide zahteve za povećanje javne potrošnje koji ne vode računa o širim posledicama.

Presudna uloga novog ugovora sa MMF-om

Novi ugovor Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prema oceni Petrovića, mogao bi da ima presudnu ulogu u sprečavanju nekontrolisanog rasta javne potrošnje.

"Ugovor s MMF-om bio bi garancija da privreda neće da sklizne u nestabilnost, što je posebno važno za međunarodni kredibilitet, odnosno za strane i domaće investitore. Srbija bi uz pomoć MMF-a lakše prošla kroz burno i neizvesno vreme oko izbora i međunarodnih ekonomskih poremećaja", kazao je Petrović, koji je kandidat za predsednika Fiskalnog saveta.

Ukazujući da je inflacija u Srbiji od 11,2 odsto najviša u regionu, on je procenio da će Narodna banka Srbije teško ostvariti cilj da rast cena do kraja 2011. godine bude najviše šest odsto.

"Postoje rizici da inflacija bude i dalje visoka u ovoj godini, čemu može da doprinese i dalji rast cena hrane i nafte u svetu. Stoga, u ovako 'rovitoj' situaciji značajnije povećanje plata u javnom sektoru, kao i penzija, podstaklo bi novi talas inflacije", naveo je Petrović.

On je predložio da se eventualne uštede u ovogodišnjem budžetu iskoriste za pomoć najugroženijim građanima, a da u sledećim godinama ta pomoć bude deo socijalne politike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.