Vučić: Srbija će da izvozi sve više

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 12:11

Vučić: Srbija će da izvozi sve više

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će ovo biti godina ogromnog ekonomskog i privrednog rasta između Srbije i Grčke.

Vučić je obavestio da je sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom razgovarao o agendi Ekspa.

"Naš cilj i ostvariv san je da kraj 2027. godinu dočekamo sa BDP-om od 100 milijardi evra. Pre 10 godina, bio je oko 30 milijardi, danas iznosi 65,4 milijardi. To bi pokazivalo jedan strahovit napredak. Za to nam je potrebna i podrška grčkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijatelja. Ponosan sam na današnji poslovni forum. Želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama. Paradoksalno zvuči, mi nemamo problema sa novcem nego sa kapacitetima kako da izgradimo i napravimo ono za šta smo novac obezbedili. Imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve što smo planirali u godinama pred nama. Zato sam zamolio premijera Micotakisa da deo grčkih kompanija pošalje u Srbiju i tako nam pomognu u ostavrivanju naših snova", rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o energetici: naftovoda, gasovoda, obnovljivoj energiji, transportu i infrastrukturi...

"Moramo da imamo luku. Srbija će da izvozi sve više. Moramo da koristimo sve kapacitete", naglasio je.

"Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu. Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku", rekao je.

Uskoro opširnije...

U okviru posete grčke državno-privredne delegacije Srbiji, Privredna komora Srbije (PKS) će danas, uz podršku Ambasade Grčke u Srbiji, organizovati Srpsko-grčki poslovni forum i predstavljanje razvojnih projekata Srbije.

U uvodnom delu foruma, koji će se održati u Palati ''Srbija'', učesnicima će se obratiti predsednik Vućić i premijer Micotakis.

Obratiće se i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis, saopšteno je iz PKS.

Ministri u Vladi Srbije će srpskim i grčkim privrednicima predstaviti ključne razvojne projekte Srbije u narednom periodu.

Premijer Micotakis je izrazio veliko interesovanje za učešće Grčke na EXPO2027, saglasivši se sa predsednikom Vučićem da je ta specijalizovana svetska izložba velika prilika, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.