Vlada posustala pod pritiskom krize

Izvor: Blic, Beta, 04.Sep.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada posustala pod pritiskom krize

Pritisnut problemima i padom popularnosti, Kostas Karamanlis, grčki premijer, odlučio se na vanredne izbore koji će se održati 4. oktobra. Tada će Karamanlisova Nova demokratija, koja se dosad držala na parlamentarnoj većini od samo jednog mesta više, ukrstiti koplja s rivalskim socijalističkim Pasokom Jorgosa Papandreua, koji ju je pretekao u najnovijim anketama.



Kostas Karamanlis (levo) i Jorgos Papandreu, lider opozicionog Pasoka, odmeriće snage u oktobru
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
„Tražim novi politički mandat", kazao je Karamanlis u kratkom TV obraćanju naciji. „Moramo da raščistimo političku scenu i nastavimo s nizom suštinskih mera za izlazak iz recesije. Sledeća godina će biti teška i odlučujuća i zato grčki narod mora da izabere vladu koja će zemlju izvući iz krize. Ako ne budemo reagovali odmah, opasnosti će biti velike", naveo je on.

Karamanlis izbore raspisuje dve godine pre isteka drugog po redu, četvorogodišnjeg mandata konzervativne Nove demokratije na čelu Grčke, a svoju odluku obrazložio je teškom ekonomskom situacijom i izraženom namerom opozicione, socijalističke stranke Pasok da u svakom slučaju prouzrokuje održavanje izbora u martu iduće godine, kada u parlamentu bude biran predsednik države.

Karamanlis je optužio Pasok za „nedopustiv stav, prvorazredni sitnopartijski interes i političku ucenu". On je dodao da „interes zemlje nameće raščišćavanje političke situacije", te da je njegova odluka „odgovoran čin".

U osvrtu na tri prioriteta Nove demokratije, na sređivanje državnog aparata, borbu protiv korupcije i strukturalne promene, on je naveo da je imao za cilj pospešivanje ovih reformi do kraja vladinog mandata, ali da ga je namera opozicije da sruši vladu u martu, dovela do ocene da bi jedan produženi predizborni period do tada imao za zemlju poražavajuće posledice.

Papandreu, lider Pasoka i predsednik Socijalističke internacionale, nakon premijerovog govora izjavio je da je „kucnuo čas naroda, za današnjicu i budućnost, za novi početak". On je ocenio da je vlada pala pod teretom bezizlaza koje je sama prouzrokovala, mada joj je grčki narod dva puta ukazao poverenje. Ona nije ispoštovala obećane principe i isključivo je ona odgovorna za duboku krizu, naveo je on. Papandreu je istakao da se u ovom trenutku ne odmeravaju dve partije, već dve koncepcije: konzervativna politika klijentelističkog ponašanja i progresivna politika Pasoka zasnovana na principima pravde, koja nudi sprovodivu viziju. „Znamo, umemo, imamo pouzdana rešenja za izlazak iz krize koja poštuju dostojanstvo građana. Imamo snagu i hrabrost da se sukobimo sa uvreženim establišmentom. Zemlji je potrebno uzdizanje, potrebno je svim Grcima i Grinjama, stvaralačkim snagama društva. Sad je čas da idemo napred. Grčka više ne može da čeka. Zajedno možemo, zajedno ćemo uspeti", kazao je Papandreu.

Reagovanja parlamentarnih stranaka levice, na vest o raspisivanju prevremenih izbora, Komunističke partije Grčke i Koalicije levice je sažeto u stavu da je ovo dobra prilika da narod održi lekciju dvema velikim strankama koje su zaglavljene u interese krupnog kapitala. Aleka Papiga, generalni sekretar Komunističke partije Grčke, ocenila je da se prevremeni izbori održavaju kako bi bilo Nova demokratija, bilo Pasok dobili alibi za preduzimanje još oštrijih antinarodnih ekonomskih mera.

Aleksis Cipras, predsednik Koalicije levice, izjavio je da je Karamanlisova vlada pala pod teretom svoje bezizlazne politike.

Jorgos Karatzaferis, predsednik ultradesničarske parlamentarne stranke LAOS, komentarišući premijerovo obraćanje naciji, izjavio je: „Slabašan gospodin Karamanlis. U poteškoćama je odabrao beg. Na sreću partije i zemlje, ima i rezervista".

Karamanlisove glavobolje

Protekla godina donela je brojne probleme Kostasu Karamanlisu, čija Nova demokratija u najnovijim anketama zaostaje za rivalskim Pasokom sa šest odsto glasova.

Skandali

Karamanlisovu vladu pratili su brojni skandali, od optužbi za prodaju vladinih obveznica državnim penzijskim fondovima po naduvanoj ceni do sumnjivih imovinskih nagodbi između države i manastira Vatoped na Svetoj Gori, zbog čega su ostavke podnela dva ministra, do optužbi da je bivši ministar Aristotel Pavlides primao mito u zamenu za ugovore.

Ekonomija

Globalna recesija teško je pogodila grčku privredu, uzdrmavši njene glavne oslonce, turizam i brodarstvo. Vlada je pomogla bankama sa 28 milijardi evra, ali je uvela niz poreza da zakrpi budžetske rupe, što je shvaćeno kao podrška bogatima, a zanemarivanje siromašnih.

Neredi

Grčku su u decembru zahvatili široki neredi nakon što je policija ubila tinejdžera. Štrajkovi nezadovoljni radnika više puta su paralisali zemlju.

Požari

Nedavni požari koji su uništili hiljade he­-ktara šuma blizu Atine i ugrozili i sam grad pokazali su da vlada nije izvukla pouke iz požara 2007, kada je nastradalo 65 ljudi.

Slaba vlada

Karamanlisova vlada drži se na tankoj većini u parlamentu od samo jednog poslaničkog mesta, a dodatno je pogađaju unutarstranačke podele, što usporava obećane strukturne reforme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.