Vatrogasci iz Niša krenuli u Grčku da pomognu u gašenju požara

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2023, 18:53

Vatrogasci iz Niša krenuli u Grčku da pomognu u gašenju požara

36 vatrogasaca, članova vatrogasno-spasilačkog tima Srbije, krenulo je iz Niša za Grčku kako bi kolegama iz te zemlje pomogli u gašenju požara. Oni će biti raspoređeni tamo gde budu najpotrebniji kada stignu, saopštili su iz MUP-a.

Krenuli iz Niša; foto: MUP Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vozilom, kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara.

Oni su ispraćeni iz Niša, a tom prilikom je v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao da su vatrogasci koji odlaze ponos zemlje, kao i da će u borbi protiv požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji.

Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji - poručio je Čaušić.

Pomagaće tamo gde je najpotrebnije; foto: MUP Kako navode iz MUP-a, prema poslednjim informacijama aktivno je više šumskih požara, ali su najveći u regionu centralne Grčke, na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf. Grčka Civilna zaštita saopštila je da su u poslednja 24 sata zemlju zahvatila 64 nova požara pa su evakuisani Krf, Egio, Karistos, Thiva, Kalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

Pored snaga Grčke nacionalne službe, angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite. Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa i po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, i Srbija je uputila pomoć Grčkoj.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.