Varufakisov temperament ili taktika

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakisov temperament ili taktika

Grčki ministar finansija Janis Varufakis pokazao je tokom napetih pregovora u Briselu sa kolegama iz evrozone svoj eksplozivni temperament.

Neki posmatrači su čak strahovali da bi rasprava mogla da preraste u fizički okršaj, piše danas "Mejl on sandej".

Taj britanski list, međutim, otkriva da bi eksplozivni stil grčkog radikalno levičarskog ministra, mogao da bude deo namerne "šizofrene" pregovaračke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tehnike osmišljene dok je Varufakis tokom osamdesetih godina studirao u britanskoj pokrajini Eseks.

Na sastanku održanom u petak u Briselu, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumeva strukturne reforme i mere štednje. Time je zasad izbegnut bankrot Grčke i izlazak te zemlje iz evrozone.

Tokom tih napetih pregovora, Varufakis je navodno nazvao predsednika Evrogrupe Jeruna Dajselbluma "lažovom", a neki od prisutnih su se plašili da bi mogle da polete i pesnice.

"Mejl on sandej", koji je imao uvid u rad koji je Varufakis napisao 1987. tokom doktorskih studija na Univerzitetu u Eseksu, navodi da je temperamentno ponašanje grčkog ministra finansija verovatno deo unapred osmišljenog plana da izgradi "oštar imidž", koji će mu zatim biti od koristi tokom pregovora.

U Varufakisovom radu na 249 strana, naslovljenom "Optimizacija i štrajkovi", razmatraju se pregovaračke pozicije između poslodavaca i sindikata i iznosi šematski plan kako odneti pobedu u pregovorima.

Varufakis, koji se na sastanku sa britanskim ministrom finansija Džordžom Osbornom početkom februara pojavilo u kožnoj motociklističkoj jakni i čizmama, u svom radu tvrdi da radna snaga mora da prihvati "osobenosti" svog vođe kako bi ostvarili povoljan ishod pregovora.

U radu se razmatra kako "iracionalno ponašanje" može na kraće staze da unapredi dugoročni ugled pregovarača i da mu omogući bolji ishod pregovora i navodi da je najbolji pregovarač onaj koji se što više približi "šizofrenom idealu" i izgradi takvu reputaciju.

Varufakis, koji je sam sebe opisao kao "nestalnog marksistu", studirao je matematičku ekonomiju na Univerzitetu u Eseksu, gde je diplomirao 1981, a doktorirao 1987. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.