Varufakis: Nekad tenkovi, sada banke

Izvor: B92, 14.Jul.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakis: Nekad tenkovi, sada banke

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis smatra da je dogovor grčke vlade i kreditora zapravo dokument kojim su izdiktirani uslovi predaje Grčke.

Varufakis je na svom blogu objavio tekst u kojem navodi da sporazum koji je postignut juče u Briselu nema nikakve veze sa demokratijom niti namerom da se Grčkoj pomogne, već predstavlja kompletno poništenje njenog nacionalnog suvereniteta.

On je sadašnju situaciju uporedio sa diktaturom iz 1967. godine, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su tada Grčku okupirali tenkovima a sada u istu svrhu koriste banke.

Pročitajte ceo blog Janisa Varufakisa

"U narednim satima i danima, sedeću u parlamentu u razmatranju zakona koji su deo nedavnog dogovora na evro samitu o Grčkoj. Takođe, radujem se da čujem lično moje drugove, Aleksisa Ciprasa i Euklida Cakalotosa, koji su prošli mnogo toga u proteklih nekoliko dana. Do tada, zadržavaću za sebe presudu oko akata koji su sada pred nama. U međuvremenu, evo nekoliko prvih utisaka o izjavi posle evro samita.

Novi Versajski ugovor proganja Evropu – Taj izraz sam koristio u proleće 2010. godine da opišem prvi paket za spasavanje Grčke, koji je bio pripremljen u to vreme. Ako je ta alegorija tada bila prikladna, sada je, nažalost, potpuno prikladna.

Nikada ranije Evropska unija nije donela odluku koja tako fundamentalno podriva projekat evropskih integracija. Evropski lideri su načinom na koji su tretirali Aleksisa Ciprasa i našu vladu, zadali odlučujući udarac evropskom projektu.

Projekat evropskih integracija je, zaista, bio smrtno ranjen u proteklih nekoliko dana. I dok Pol Krugman s pravom kaže, šta god da mislite o Sirizi ili Grčkoj, nisu Grci ili Siriza bili ti koji su ubili san o demokratskoj, ujedinjenoj Evropi.

Poznati ekonomista Nik Kaldor upozorio je još 1971. da stvaranje monetarne unije pre političke, može dovesti ne samo do urušavanja monetarne unije već i dekonstrukcije evropskog političkog projekta. Kasnije, 1999. je nemačko-britanski sociolog Ralf Darendorf takođe upozorio da će ekonomska i monetarna unija pre podeliti nego ujediniti Evropu.

Sve ove godine sam se nadao da nisu bili u pravu. Sada, moćnici u Briselu, Berlinu i Frankfurtu su se urotili da dokažu da su bili u pravu.

Jučerašnja izjava evrosamita se čita kao dokument kojim su pripremljeni uslovi predaje za Grčku, kao izjava koja potvrđuje da je Grčka pristala da postane vazal evrogrupe.

Ta izjava nema nikave veze sa ekonomijom, niti sa bilo kakvom brigom za vrstu reformi koja će omogućiti podizanje Grčke iz svog blata. To je čisto i jednostavno manifestacija politike ponižavanja. Svako može videti da lista zahteva evogrupe predstavlja veliko odstupanje i od pristojnosti, i od razuma.

Ta izjava je pokazala kompletno poništenje nacionalnog suvereniteta Grčke.

Mnogo energije je potrošeno u medijima o tome da li će uslovi predaje proći kroz grčki parlament, a posebno o tome da li će poslanici poput mene podići prst i glasati u korist relevantnog zakonodavstva. Ne mislim da je to najinteresantnije pitanje. Ključno pitanje je: Da li grčka ekonomija ima ikakve šanse da se oporavi pdo ovakvim okolnostima. To je pitanje koje će me okupirati tokom skupštinskih zasedanja koje slede u narednim satima i danima. Najveća briga je da bi čak i potpuna predaja sa naše strane dovela do produbljivanja krize bez kraja.

Nedavni evro samit zaista nije ništa manje od kulminacije udara. Strane sile su 1967. koristile tenkove za kraj grčke demokratije. U 2015. je još jedan puč u režiji stranih sila, korišćenjem grčkih banaka umesto tenkova.

Možda je glavna ekonomska razlika u tome što 1967. grčka javna imovina nije meta, dok sada zahtevaju predaju svih preostalih javnih dobara, kako bi se iskoristili za servisiranje našeg nenaplativog, neodrživog duga."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varufakis: Nekad tenkovi, sada banke

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2015

Varufakis je na svom blogu objavio tekst u kojem navodi da sporazum koji je postignut juče u Briselu nema nikakve veze sa demokratijom niti namjerom da se Grčkoj pomogne, već predstavlja kompletno poništenje njenog nacionalnog suvereniteta...On je sadašnju situaciju uporedio sa diktaturom iz 1967....

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.