Varufakis: Bez Grčke slijedi raspad evrozone

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakis: Bez Grčke slijedi raspad evrozone

RIM - Ukoliko Grčka bude prisiljena da napusti evrozonu, druge države će je neminovno slijediti i monetarni blok će doživjeti kolaps, izjavio je danas u Rimu grčki ministar finansija Janis Varufakis, što je naišlo na oštre kritike Italije.

U intervjuu za italijansku državnu TV mrežu RAI, Varufakis je rekao da problemi grčkog duga moraju biti riješeni u sklopu odbacivanja politike štednje za cijelu evrozonu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

"Evro je slab, on je poput kule od karata; ukoliko izvučete grčku kartu, ostale će se srušiti", rekao je Varufakis prema italijanskom transkriptu intervjua koji je objavila RAI prije emitovanja, prenosi Rojters.

Evrozona se suočava sa rizikom fragmentacije ukoliko se ne suoči sa činjenicom da Grčka, i ne samo Grčka, nije u stanju da plati svoj dug prema sadašnjim uslovima, rekao je Varufakis.

"Upozorio bih svakog ko razmatra stratešku amputaciju Grčke iz Evrope, jer je to veoma opasno", rekao je grčki ministar finansija. "Ko će biti sljedeći? Portugal? Šta će se dogoditi kada Italija otkrije da je nemoguće da ostane unutar 'luđačke košulje' mjera štednje?"

Varufakis i grčki premijer Aleksis Cipras naišli su na prijateljske riječi, ali ne i na podršku za preispitivanje grčkog duga od svojih italijanskih kolega tokom posjete Rimu.

Varufakis je, međutim, rekao da su stvari drugačije iza scene.

"Italijanski zvaničnici, ne mogu da vam kažem iz koje velike institucije, prišli su mi da mi kažu da nas podržavaju, ali da ne mogu da kažu istinu, jer Italija takođe rizikuje bankrot i strahuje od reakcije Njemačke", rekao je Varufakis.

"Budimo realni, situacija sa italijanskim dugom je neodrživa", otkrio je Varufakis, što je naišlo na oštar odgovor italijanskog ministra ekonomije Pjera Karla Padoana, koji je na Tviteru napisao da je italijanski dug "solidan i održiv".

Varufakisove primjedbe "nisu na mjestu", rekao je Padoan i dodao da Italija radi na evropskom rješenju za probleme Grčke za šta je neophodno "uzajamno povjerenje".

Varufakis je, takođe, rekao da će njegova vlada predložiti "nju dil" za Evropu poput onog u SAD tridesetih godina prošlog vijeka.

To će uključiti investicije Evropske investicione banke deset puta veće nego sada, rekao je grčki ministar.

Ukoliko Evropa nastavi da slijedi kontraproduktivne mjere štednje, jedini koji će imati koristi su "oni koji mrze evropsku demokratiju", ocijenio je Varufakis, navodeći kao primjere partije Zlatnu zoru u Grčkoj, Nacionalni Front u Francuskoj i Stranku za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva u Britaniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.