Uvozili voće iz Grčke, prodavali kao srpsko u Rusiji

Izvor: B92, 20.Feb.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvozili voće iz Grčke, prodavali kao srpsko u Rusiji

Uhapšeno je pet osoba osumnjičenih da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali u Rusiji.

To je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)

Kako je navedeno, uhapšeni su odgovorno lice preduzeća "Coja Promet" A.C. (63) i zastupnika tog preduzeća A.C. (36), odgovorna lica preduzeća "Citrum AKZ" N.C. (37) i Z. C. (62), kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odgovorno lice firme "D&B Trans" B.K. (42).

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica, pranje novca i poresku utaju. Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranja novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva "Coja Promet", a sumnja se da su dvojica uhapšenih iz tog preduzeća tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća "Coja Promet", izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju. Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu "Coja promet" pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.