Usporila deflacija u Grčkoj

Izvor: Blic, 09.Jul.2014, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usporila deflacija u Grčkoj

Potrošačke cene u Grčkoj su prošlog meseca pale 1,1 odsto na godišnjem nivou, a tempo deflacije usporio je sa dva odsto iz maja, pokazali su danas podaci Zavoda za statistiku u Atini.

Harmonizovani indeks deflacije kog izračunava Evropska unija takođe je u junu usporio na 1,5 sa 2,1 odsto iz prethodnog meseca, u skladu sa očekivanjima analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi i prognozirali deflaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 1,6 odsto.

Deflacija je u Grčkoj u novembru dostigla 2,9 odsto, što je najviši nivo od 1960, kada je uveden novi sistem vođenja podataka, prenosi Rojters.

Inflacija je u evrozoni u junu mirovala na 0,5 odsto, zadržavši se u opasnoj zoni ispod jedan odsto, zbog čega je Evropska centralna banka još pod pritiskom da reaguje i spreči pretnju od deflacije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Cene i dalje padaju, ali ipak manje

Izvor: B92, 10.Jul.2014, 11:42

Atina -- Potrošačke cene u Grčkoj su prošlog meseca pale 1,1 odsto na godišnjem nivou, a tempo deflacije usporio je sa dva odsto iz maja...Harmonizovani indeks deflacije kog izračunava Evropska unija takođe je u junu usporio na 1,5 sa 2,1 odsto iz prethodnog meseca, u skladu sa očekivanjima analitičara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.