Učenici čuvene pirotske Mlekarske uče u Grčkoj kako se pravi feta-sir

Izvor: JužneVesti.com, 04.Okt.2022, 17:31

Učenici čuvene pirotske "Mlekarske" uče u Grčkoj kako se pravi feta-sir

Osmoro učenika pirotske Mlekarske škole, u pratnji nastavnika, otputovalo je u Solun, gde će do 15. oktobra obaviti stručnu praksu i imati priliku da se upoznaju sa načinom rada u preduzećima u Evropskoj Uniji.

Nakon višemesečnih priprema, učenici obrazovnih profila prehrambeni tehničar, prerađivač mleka i operater u prehrambenoj industriji, moći će da se uključe u proizvodni proces, upoznaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa tradicionalnom recepturom proizvodnje grčke Fete, novim tehnologijama prerade mleka i mesa i evropskim pogledima na svet prehrambene tehnologije.

Pored prilike da unaprede svoja praktična znanja u mlekarama, mesarama, marketima i drugim prehrambenim preduzećima, učenici će imati priliku da se upoznaju i sa kulturnim i tradicionalnim vrednostima Grčke.

Direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević kaže da je zadovoljan što će, nakon Bugarske i Slovenije, učenici Mlekarske škole imati priliku da upoznaju i Grčku.

U ovom projektu mobilnosti, učenici Mlekarske škole će imati priliku da pored mlekara, poslastičara, farmi, mesara, obiđu i Američku poljoprivrednu školu gde će na licu mesta moći napraviti paralelu između uslova i načina školovanja kod nas i u inostranstvu. Ovo je samo stepenik više u težnji Mlekarske škole ka otvaranju, internacionalizaciji ove ustanove i upoznavanju sa evropskim kulturnim vrednostima - kaže Đorđević

Učešće u takvim projektima je od velikog značaja za lični i profesionalni razvoj učenika i nastavnika, a kako kaže direktor, cilj je da što veći broj učenika Mlekarske škole dobije priliku da putuje van granica naše zemlje i da kroz rad i druženje upoznaje druge kulture, običaje, poglede na svet.

Time obogaćuju ne samo svoja znanja, već i duh. Takođe, ovo će biti izvanredna prilika da predstavimo naš region i našu zemlju Grčkoj. A ponajviše od svega, projekat mobilnosti đaka predstavlja ključ za nova vrata, nove projekte i saradnju sa institucijama širom Evrope - kaže direktor.

Stručna praksa je deo projekta Fondacije Tempus i programa Evropske Unije pod nazivom Erazmus plus. Projekat Mlekarske škole nosi naziv "Čuvari tradicije", a njegova vrednost je skoro 20.000 evra.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.