UDARNO! Premijerka Brnabić otkazala put u Grčku zbog glasanja zvanične Atine u Savetu Evrope

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2023, 17:20

UDARNO! Premijerka Brnabić otkazala put u Grčku zbog glasanja zvanične Atine u Savetu Evrope

Grčka je bila uzdržana na jučerašnjem glasanju u Savetu Evrope o članstvu tzv. Kosova u ovoj organizaciji.

Premijerka Srbija Ana Brnabić odustala je od učešća na Ekonomskom forumu u Delfima zbog neutralnog stava Grčke u Savetu Evrope prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u ovoj organizaciji, saznaju mediji iz diplomatskih izvora.

Podsećamo, za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.

Povodom grčkog stava na glasanju u Eavetu Evrope oglasio se i bivši ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos koji je naveo da Grča uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja.

- Ovom cilju ne doprinosi ni odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope razlikuje od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv - naveo je on na Tviteru.

Η χώρα μας οφείλει πάντα να προωθεί την ειρήνη κ τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στηρίζοντας αμοιβαία αποδεκτά βήματα και λύσεις.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί στην ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης από άλλες χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν…

— George Katrougalos (@gkatr) April 25, 2023

Katrugalos dodaje i da istovremeno, to slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić otkazala put u Grčku zbog stava te zemlje na glasanju u Savetu Evrope

Izvor: Blic, 25.Apr.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić odustala je od učešća na Ekonomskom forumu u Delfima zbog neutralnog stava Grčke u Savetu Evrope prilikom glasanja o članstvu Kosova u toj organizaciji, nezvanično saznaje "Blic".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.