Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novoj TV reviji u petak, 17.jula, čitajte:

MOJ TV KOMENTAR: RADOJKA NIKOLIĆ

Specijalne emisije

Nekoliko dana pre i posle referenduma u Grčkoj (održan 5. jula), gotovo sve srpske televizije sa nacionalnom frekvencijom utrkivale su se koja će pružiti više informacija o grčkoj ekonomskoj krizi. Od kratkih priloga u informativnim emisijama do specijalnih emisija i slanja reportera na lice mesta. Gledaoci su tek sada prvi put bili u prilici da čuju nešto više detalja o krizi koja već pet-šest godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << intenzivno traje u državi koja je nam je prilično blizu i u kojoj je u prošlih tridesetak godina letovalo bar pola Srbije. Neverovatno je koliko je bilo malo pravih i detaljnijih informacija o grčkoj krizi svih tih godina. Saznanja su za našu širu javnost bila na nivou stereotipa „dužan kao Grčka“, ili kao pretnja, „preti nam bankrot kao Grčkoj“, ili  interesovanja za letovanje „kakve su cene i da li će biti štrajkova“. I tako pet dugih godina tokom kojih kriza trese Grčku – nije bilo dobro pripremljene emisije o Grčkoj na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, u kojoj bi dobro informisani učesnici objasnili šta se zapravo događa u toj zemlji.

I u slučaju mnogih drugih situacija koje zahtevaju analitičniji pristup, specijalnih TV emisija jednostavno nema. Zašto je to tako, moguća su bar dva razloga. Prvi je u tome što nema dovoljno specijalizovanih novinara u TV redakcijama, pa bi znali kada je trenutak da se upuste u pravljenje ozbiljne emisije, a pogotovo da dočekaju svaku incidentnu situaciju u oblasti koju prate. Nažalost, i u televizijama sa nacionalnom frekvencijom radi sve manji broj ljudi, a otpuštanja su već postala stalna pojava.

Drugim rečima, novinari koji su imali sreću da ne postanu tehnološki višak, rade sve i svašta, skaču sa jedne oblasti na drugu i niko i ne pomišlja na njihovu specijalizaciju – ni urednici, ni vlasnici a ni sami novinari. Ali, sve i da su se za neku oblast specijalizovali, pa ponudili neku ozbiljniju emisiju o, na primer, nekoj krizi u nekoj zemlji, a da tamo trenutno ništa ne „gori“, TV šefovi im ne bi ni dozvolili da prave takvu emisiju. Ko bi to gledao, dok je sve mirno?!

U vreme dok televizije jure dnevni rejting i što veći udeo u gledanosti, mogu da idu samo emisije koje će privući najveći broj TV posmatrača. Što estradniji sastav gostiju, što više prostakluka i gluposti, to veća gledanost. Jedna televizija sa nacionalnom frekvencijom je upravo ovog proleća i leta, baš na rijaliti programu oborila sve rekorde gledanosti.

I koga onda briga za specijalizovane emisije na ozbiljne društveno-političke ili ekonomske teme?! Umesto specijalizovanih emisija prave se „specijalne“ emisije „ad hok“, zavisno od povoda i od slučaja. Tako su u decembru prošle godine, povodom značajnog događaja – održavanja Trećeg samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, televizije pravile specijalne emisije i svi su se utrkivali da saopšte što više informacija o Kini i našoj saradnji sa njima. Sada se oko grčkog referenduma ponovila situacija – opet specijalne TV emisije. A u njima sipa onaj koga si pozvao. Kakve je gost političke ili ekonomske orijentacije, da li se pripremio ili ne, nije važno, važno je da si ga doveo u studio..

------------------------------------------------------------------

SA NASLOVNE STRANE: KRISTINA RADENKOVIĆ

Radoholičar slobodnog duha

Otresita, impulsivna, samosvesna, bez dlake na jeziku... Takva je Kristina Radenković, koju su gledaoci   upoznali kada je, posle konkursa za mlade voditelje  Evropsko lice bila jedna od voditeljki Evrosonga u Beogradu. Druženje sa kamerom nastavljeno je u Jutarnjem programu, a potom i u „Slagalici” čiji je stalni voditelj  zajedno sa Marijom Veljković. Ovih dana je gledamo kao domaćina Jutarnjeg programa vikendom pošto menja svoje kolege koji su na odmoru i ovaj angažman joj veoma prija . Seća se svojih početaka, upravo u ovom programu, i tvrdi da joj je Jutarnji program bio najbolja škola. I posle toliko godina i iskustava stečenih u drugim projektima, Jutarnji program je ono čemu se uvek raduje.

 Ova glumica po obrazovanju ponosom ističe da će se omiljeni kviz „Slagalica” tokom leta samo dve nedelje reprizirati, a da nas već od 1. septembra čeka novi ciklus koji se upravo snima…

------------------------------------------------------------------

PROFESIJA GLUMAC: LJUBOMIR BANKOVIĆ

Svaka se utakmica igra punom nogom

Da bi jednostavno objasnio kako je vaspitavan u crnogorskoj kući Bandovića, on  odgovara da mu je vojska lako pala! Podizan je malo spartanski, više sa ciljem da bude čestit i čovek od reči. Imao je vremena za igru, ali je pre svega morao da završava obaveze.

– Otac je umeo nedeljom u osam sati da uđe u sobu i kaže da ustanem, da sredim sobu, a ja imam 12 godina i razmišljam kako ću ga tužiti Komitetu za ljudska prava jer ugrožava moja dečija prava. Odavno sam shvatio da je dobro postupao i da šamar nije strašan, niti udarac po turu, ako si napravio grešku. I nisu me vaspitavali samo moji roditelji, već i mamini roditelji, očeva majka, stričevi i njihove porodice. Moji roditelji nikada nisu imali dva mišljenja povodom našeg vaspitanja, već uvek jedno. Nikada nije bilo da skriviš kod tate i trčiš kod mame, i obrnuto. Imali su zajednički odnos prema bratu i meni. Naučili su nas da poštujemo njihove roditelje, što smatram važnim delom domaćeg vaspitanja, kaže.

 Pet godina je Ljuba kao amater igrao u pozorištu u Vranju, odigrao desetak uloga, dobijao nagrade, ali otac nikada nije došao da ga vidi na sceni. Tek kada je završio glumu, odigrao priličan broj uloga, postao i javno priznat, otac je to prihvatio kao dokaz da je njegov Ljupče bio u pravu kad je izabrao svoj put.

– Možda nije i ne zna ko je Ljuba Bandović, ali zna ko je Aki iz serije „Vratiće se rode”. Televizija određuje meru popularnosti. Ja je volim a zavoleo sam je kroz serije kao klinac, a seriju Više od igre gledao sam juče, mogu da je gledam danas i gledaću je i sutra. Nažalost, tu visoko podignutu lestvicu nekadašnjeg igranog programa počeli smo da spuštamo. A to se ne sme. Moramo da je dižemo. Moja deviza je da ne postoji lokalna, prijateljska, prvenstvena i utakmica lige šampiona. Svaka utakmica igra se punom nogom. I svaka je prva.

Vera Jovanović

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.