Izvor: eKlinika.rs, 11.Nov.2025, 12:01

U kom obliku je crni luk najzdraviji i kako ćemo zadržati maksimum vitamina i minerala

Crni luk (Allium cepa), jedna je od najstarijih poznatih biljaka. Koristio se još u drevnom Egiptu, Rimu i Grčkoj ne samo kao hrana, već i kao prirodni preparat za brojne bolesti. Kvalitetan nutritivni sastav čini ga jednim od najvrednijih darova prirode za ljudsko zdravlje.
Sirov crni luk: Moćni koncentrat hranljivih materija Najveća količina korisnih jedinjenja u crnom luku nalazi se u sirovom obliku. Kada se luk termički obrađuje (posebno prženjem ili pečenjem), deo vitamina i bioaktivnih materija se gubi. Istraživanja pokazuju da se pri kuvanju na visokim temperaturama gubi i do 25–30 odsto vitamina C i čak 50 procenata kvercetina, flavonoida koji je jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa.
Sirov...
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.