Izvor: eKlinika.rs, 11.Nov.2025, 12:01
U kom obliku je crni luk najzdraviji i kako ćemo zadržati maksimum vitamina i minerala
Crni luk (Allium cepa), jedna je od najstarijih poznatih biljaka. Koristio se još u drevnom Egiptu, Rimu i Grčkoj ne samo kao hrana, već i kao prirodni preparat za brojne bolesti. Kvalitetan nutritivni sastav čini ga jednim od najvrednijih darova prirode za ljudsko zdravlje.
Sirov crni luk: Moćni koncentrat hranljivih materija
Najveća količina korisnih jedinjenja u crnom luku nalazi se u sirovom obliku. Kada se luk termički obrađuje (posebno prženjem ili pečenjem), deo vitamina i bioaktivnih materija se gubi. Istraživanja pokazuju da se pri kuvanju na visokim temperaturama gubi i do 25–30 odsto vitamina C i čak 50 procenata kvercetina, flavonoida koji je jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa.
Sirov...
Pogledaj vesti o: Grčka








