U ZAJEČARU OTVORENA IZLOŽBA ŠAHOVSKIH GARNITURA

Izvor: Kurir, 07.Jul.2010, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ZAJEČARU OTVORENA IZLOŽBA ŠAHOVSKIH GARNITURA

U Zaječaru otvorena izložba šahovskih garnitura, koje preko 30 godina sakuplja Nenad Stefanović

ZAJEČAR - Mnogo mi je pomogla porodica, koja je imala razumevanja da izdvaja novac za „glupost"!

Ovo kaže Nenad Stefanović, čija je nesvakidašnja, ali veoma zanimljiva izložba otvorena preksinoć u Radul-begovom konaku u Zaječaru. Stefanović više od 30 godina sakuplja šahovske garniture >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a Zaječarcima je predstavio kolekciju od 24, koje su mu stigle sa svih strana sveta - iz Poljske, Češke, Kine, Indije, Grčke, Rusije, Egipta, Francuske, Španije,Turske, Italije, Srbije...

Crno-bele šahovske figure, od kojih su neke napravljene pre više od 2.000 godina, izrađene su od najrazličitijih materijala - drveta, kamena, plastike, metala, keramike, stakla. Šahovske table su najrazličitijih oblika, od pravougaonih, šestougaonih do okruglih i onih koje se poput maramice pakuju u kutiju. Figure su u obliku egipatskih kraljeva, Napoleonovih vojnika, ruskih babuški, grčkih konjanika...

- Oduševljen maštovitošću i kreativnošću u izradi tabli i figura, započeo sam da se bavim ovim retkim hobijem u Srbiji. Mnogo mi je pomogla porodica, koja je imala razumevanja da izdvaja novac za „glupost" i još da mi putujući po svetu kupuje šahovske garniture - kaže Nenad, ne krijući da je njegova kolekcija vredna hiljade evra.

On je izložbu u Zaječaru uz pomoć Narodnog muzeja upriličio povodom 14. svetskog kongresa šahovskih kolekcionara, koji se od 30. juna do 4. jula održava u Kembridžu u Engleskoj.

Slavica Marković
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.