U Grčkoj uhapšeno šest osumnjičenih terorista

Izvor: Southeast European Times, 07.Dec.2010, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Grčkoj uhapšeno šest osumnjičenih terorista

Policija kaže da je niz hapšenja tokom vikenda pomogao da se osujeti planirani teroristički napad.

06/12/2010

(AP, Dojče vele, Katimerini, Atinske vesti, ANA - 6.12.2010; AFP, DPA, Rojters, UK Pres asosiejšn, Njujork tajms, Blumberg, Radio Holandija, Telegraf, ANA, Grik riporter - 5.12.2010)

Grčke vlasti saopštile su u nedelju (5. decembra) da su protiv šest osoba, koje su uhapšene u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sklopu policijske akcije prethodnog dana, zvanično podignute optužnice za pripadnost terorističkoj organizaciji i posedovanje oružja i eksplozivnih materijala.

Osumnjičeni, starosne dobi između 21 i 31 godine, uhapšeni su tokom koordiniranih racija u Atini, luci Pirej, zapadnom gradu Agrinio i na južnom mediteranskom ostrvu Kritu, izjavio je novinarima šef grčke policije Lefteris Oikonomu.

Vlasti su takođe ukazale da su hapšenja u subotu pomogla da se osujeti novi teroristički napad, ali nisu dale nikakve detalje o vremenu i mogućoj meti planiranog napada.

„Postojali su ozbiljni pokazatelji da se planira novi teroristički napad, tako da smo brzo uhapsili te osobe“, izjavio je portparol policije Tanasis Kokalakis, a prenosi UPI.

Za dvojicu osumnjičenih -- 21-godišnjeg Aleksandrosa Mitrusijasa i 30-godišnjeg Jorgosa Karajanidisa -- veruje se da su članovi grupe koja sebe naziva Zavera vatrenih ćelija. Ta organizacija je preuzela odgovornost za niz paketa bombi koje su poslate ambasadama u Atini i nekolicini evropskih lidera prošlog meseca.

Drugih četvoro osumnjičenih identifikovani su kao 31-godišnji Kristos Politis, zatim Konstantin Sakas, Stilijani Antoniju i Dimitrios Mikail, svi starosne dobi 26 godina.

Prvi su uhapšeni Sakas i Mitrusijas, u raciji na sigurnu kuću u atinskom naselju Nea Smirni.

Antoniju, jedina žena među njih šest, i Politis, uhapšeni su u druga dva kvarta u grčkoj prestonici, dok je Karajanidis uhapšen posle racije na sigurnu kuću u Pireju, a Mikail u gradu Sitija, na Kritu.

Mediji citiraju policijske izvore koji kažu da je stan u blizini grada Agrinio služio kao još jedno skrovište. Prema državnoj televiziji NET, stan je, po svemu sudeći, bio korišćen kao tranzitna tačka za oružje prokrijumčareno iz Albanije.

Policija je rekla da se među eksplozivima i oružjem koje je zaplenila grčka antiteroristička divizija tokom subotnje operacije nalazilo 50 kilograma industrijskog eksploziva ANFO, 200 grama TNT-a, osam pištolja, četiri automatske puške tipa Kalašnjikov, tri poluautomatske puške, četiri ručne granate i velika količina municije različitog kalibra. Takođe su zaplenjeni nepreciziran „veliki broj prenosnih i stacionarnih računara“, tri para automobilskih tablica, pancirni prsluk, perike, maske za lice i mobilni telefoni. Zvaničnici kažu da je Karajanidis imao kod sebe lažnu policijsku iskaznicu.

Prema izveštajima, policija je prvo sumnjala da oružje pripada ekstremnoj levičarskoj grupi Revolucionarna sekta, za koju se veruje da je odgovorna za ubistvo pripadnika antiterorističke policije i istraživačkog novinara Sokratisa Giolasa. Grupa se pojavila posle nemira koji su usledili nakon smrti tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa, koga je policija ubila u decembru 2008. godine. Revolucionarna sekta ubila je Giolasa pred njegovom trudnom suprugom u julu u Atini.

Zavera vatrenih ćelija prvo je podmetala požare, a onda se 2009. godine okrenula bombaškim napadima.

Međutim, prvim balističkim testovima nije utvrđena povezanost između zaplenjenog oružja i prethodnih terorističkih napada.

„Testovi koji su do sada obavljeni na oružju pronađenom u okolini Atine nisu se poklopili sa terorističkim aktivnostima“, navodi se u saopšenju policije. „Istraga se nastavlja kako bi se utvrdile moguće veze sa drugim krivičnim delima.“

Racije ovog vikenda izvedene su uoči nekoliko skupova planiranih za ponedeljak, povodom druge godišnjice ubistva Grigoropulosa. Prema pisanju agencije AP, policija je zatvorila puteve i rasporedila više hiljada policajaca oko Atine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.