Turska i Grčka povećavaju napore u borbi protiv terorizma

Izvor: Southeast European Times, 18.Feb.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Grčka povećavaju napore u borbi protiv terorizma

Hapšenje pripadnika DHKP-C naglašava potrebu bezbednosne saradnje, kažu eksperti.

18/02/2014

Menekše Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula -- 18.2.2014.

Hapšenje lidera Revolucionarne narodnooslobodičke stranke – Front (DHKP-C) Huseina Fevzija Tekina i još tri državljanina Turske, tokom akcije izvršene 10. februara, naglasilo je značaj regionalne saradnje u borbi protiv terorizma, kažu eksperti.

Operaciju koja je, kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << navodi u prvim izveštajima, pokrenuta na osnovu informacija od anonimne osobe, koordinirali su Turska nacionalna obaveštajna agencija (MIT), njen grčki pandan EIP i međunarodni partneri.

Ismail Akol uhapšen je u vezi sa ubistvom turskog biznismena Ozdemira Sabandžija 1996. godine. Turske vlasti ga već dugo traže i verovalo se da sedam godina živi u Grčkoj, pod lažnim identitetom. Akol je takođe optužen za učešće u krijumčarenju protivtenkovskog oružja u Tursku, koje je zaplenjeno krajem jula, tokom prepada izvršenog u blizini obale ostrva Kios, nedaleko od obale provincije Izmir u Turskoj. U toj akciji grčkih vlasti uhapšena su dva turska i dva grčka državljanina.

Druge osumnjičene osobe uhapšene 10. februara su Murat Kokut, koji se traži u vezi sa napadom raketom na sedište vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari, i Bilgehan Karpat.

Tokom pretresa policija je zaplenila kalašnjikove, ručne granate i pištolje, kao i razne eksplozive. Grčka policija istražuje tvrdnje da je u napadima DHKP-C u Turskoj korišćeno oružje koje je došlo sa Krita. Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Grčku da izruči osumnjičene osobe Turskoj.

DHKP-C je napadao tursku i američku vojsku, kao i turske policajce, političare i poslovne ljude, od svog osnivanja 1994. godine nakon odvajanja od militantne grupe Revolucionarna levica. Ta grupa je preuzela odgovornost za bombaški napad izvršen 1. februara 2013. godine na američku ambasadu u Ankari, u kojem su poginuli turski čuvar Mustafa Akarsu i bombaš samoubica Edževit Sanli, a povređen je novinar Didem Tundžaj. Turska, EU i SAD smatraju DHPK-C terorističkom organizacijom.

Prema rečima Gozde Jašin, šefice Centra za balkanska i kiparska istraživanja pri Institutu Turska 21. veka, hapšenje osumnjičenih pripadnika DHKP-C pokazuje da Ankara i Atina konstantno i sve više sarađuju protiv terorističkih organizacija. Ona dodaje da su grčke policijske i obaveštajne službe unapredile nastojanja za iskorenjavanje terorizma, u skladu sa svojim obavezama kao članice EU koje se odnose na obezbeđivanje granica.

„Takođe je značajno to što je prošle godine u decembru sprovedena sveobuhvatna obaveštajna operacija pre i tokom posete turskog ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua Atini, usmerena protiv navodnog pokušaja ubistva od strane DHKP-C militanta, kako su naveli grčki mediji“, rekla je Jašinova za SETimes.

Sporedni ulaz u Američku ambasadu u Ankari, okružen trakom i metalnom oplatom nakon napada bombaša samoubice 1. februara 2013. ispred ovog objekta. Revolucionarna oslobodilačka stranka – Front (DHKP-C) preuzela je odgovornost za bombaški napad. [AFP]

„Postoje ozbiljne tvrdnje da je DHKP-C koristio [Grčku] kao bazu. Do sada su grčki sudovi uvek odbacivali zahteve Turske da vrate osumnjičene za terorizam, uprkos već dogovorenim procedurama između dve zemlje kada je reč o takvim krivičnim delima. Zato se čini da Grčka sada postaje spremnija na saradnju sa Turskom oko ovog pitanja“, dodaje ona.

Jašinova kaže da nedavno unapređivanje odnosa Turske i EU jača saradnju protiv terorizma.

„Nedavno potpisivanje sporazuma o readmisiji između EU i Turske takođe je uticalo na najnoviju operaciju, s obzirom da se EU i sadašnji predsedavajući EU Grčka, osećaju odgovornije za saradnju protiv terorističkih mreža koje potiču sa teritorije Turske“, objašnjava Jašinova.

Pitanje saradnje u nastojanjima protiv terorizma između Turske i Grčke bilo je među temama dnevnog reda na sastanku Davutoglua i njegovog grčkog kolege Evangelosa Venizelosa prošlog leta u Ankari.

Nihat Ali Ozdžan, bezbednosni ekspert Turske fondacije za istraživnja ekonomske politike (TEPAV), kaže da je saradnja protiv terorizma već dugo važno bilateralno pitanje za Tursku i Grčku.

„Ova najnovija operacija pokazala je da postoji jaka obaveštajna saradnja između Turske, SAD i Grčke, kao i da je DHKP-C bila umešana u ranije napade na američke ciljeve“, izjavio je Ozdžan za SETimes.

DHKP-C takođe predstavlja pretnju za Grčku, kaže Janis Mikaletos, specijalista za pitanja terorizma u atinskom Institutu za bezbednosne i odbrambene analize.

„Kada je u pitanju nacionalna bezbednost Grčke, oni predstavljaju indirektnu pretnju, s obzirom da su, čini se, povezani sa grčkim terorističkim grupama. Ovo hapšenje bi moglo da izazove odmazdu protiv Grčke, mada su se operativne mogućnosti DHKP-C znatno smanjile nakon hapšenja njihovih vodećih ličnosti poslednjih nekoliko godina u Grčkoj i na drugim mestima“, rekao je on za SETimes.

„Posle nekoliko akcija zaredom koje je izvela turska policija, neki od njenih članova pobegli su iz zemlje i otišli u različitim smerovima -- uključujući očigledno i Grčku“, dodao je on .

On ukazuje da su turske i grčke vlasti počele da sarađuju 2012, što je okončano hapšenjima u poslednjih nekoliko meseci na više lokacija širom Grčke.

„Pripadnici DHKP-C otkriveni u Grčkoj takođe su osumnjičeni za saradnju, u određenoj meri, sa sličnim grčkim terorističkim grupama, kao i sa evropskim“, rekao je Mikaletos.

Prema Mikaletosovim rečima, DHKP-C je i dalje aktivna.

„Pored toga, sumnja se da je priličan broj članova DHKP-C uspostavio nova uporišta u Libanu, a drugi su se rasuli po svetu i 'kriju' se pod lažnim identitetima, čekajući priliku da se vrate u Tursku i organizuju nove napade“, rekao je on.

„Oni imaju razrađenu strukturu u koju se ne može lako infiltrirati i pažljivo slede zaverenička pravila. Takođe su u kontaktu sa raznim bliskoistočnim mrežama kako bi se prikrili ili snabdevali oružjem.“

Dopisnik iz Atine Endi Dabilis doprineo je ovom izveštaju

Kako Turska i balkanske zemlje mogu da ojačaju saradnju protiv terorizma? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.