Turska: Od Grčke nemamo šta da naučimo!

Izvor: Press, 20.Nov.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Od Grčke nemamo šta da naučimo!

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ta zemlja "nema šta da nauči" od Grčke kada je u pitanju sloboda religije, preneo je Frans pres.
U saopštenju Ankare navodi se da je "svima dobro poznat nepovoljan odnos grčke vlade prema kulturnim dobrima Otomanske epohe i mestima za molitve".
AFP podseća da je prethodno grčko Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << spoljnih poslova oštro reagovalo na izjave turskih zvaničnika o mogućem pretvaranju muzeja u hramu Aja Sofija u džamiju.
Zvanična Atina ih je nazvala anahronizmom i izrazila nedoumicu da izjave dolaze iz zemlje koja teži ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.
"Ponovljene izjave visokorangiranih turskih zvaničnika o pretvaranju hrišćanskih vizantijskih crkava u džamije predstavljaju uvredu verskih osećanja za milione hrišćana", navedeno je u saopštenju grčkog MSP-a.
U saopštenju se dodaje da su "hrišćanske vizantijske crkve neotuđivi deo svetske kulturne i verske baštine, prema kom se treba odnositi sa potrebnim uvažavanjem i zaštitnički".
Pre nekoliko dana, vicepremijer Turske Bulent Arinč izrazio je nadu da će za "jadnu džamiju Aja Sofiju ponovo doći bolji dani" i nazvao istorijski kompleks u Istanbulu "džamijom Aja Sofija", podseća francuska novinska agencija.
Sveta Sofija ili Crkva svete mudrosti sagrađena je 537. godine i do 1453. bila je saborna crkva i sedište patrijaršije, da bi posle pada Carigrada u Otomanskoj imperiji bila pretvorena u džamiju.
Po nalogu utemeljivača moderne Turske Kemala Ataturka, 1935. godine umesto džamije u njoj je otvoren muzej.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turci hoće da Aja Sofija ponovo bude džamija, Grčka protestuje

Izvor: NaDlanu.com, 20.Nov.2013

Turska i Grčka nastavile su danas razmenu oštrih izjava povodom moguće promene namene jednog od najlepših simbola Istanbula, Aja Sofije...Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ta zemlja "nema šta da nauči" od Grčke kada je u pitanju sloboda religije, preneo je Frans pres.U saopštenju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.