Turska: Islamisti od crkava prave džamije

Izvor: NaDlanu.com, 02.Dec.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Islamisti od crkava prave džamije

Izjava zamenika turskog premijera Bulenta Arinča da će Aja Sofija uskoro postati džamija pokrenula je oštar spor sa Grčkom koji su te navode ocenili kao „uvredu za milione hrišćana“.

U islamske verske objekte već su pretvorene crkve u Izniku i Trabzonu, a slična sudbina čeka i Studitski manastir u Istanbulu. Prema navodima turskog lista “Hurijet”, početkom iduće godine počeće restauriracija oštećenog manastira, koga će zatim pretvoriti u džamiju.Na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << otvaranja Muzeja tepiha u Istanbulu, smeštenog nadomak Aja Sofije, zamenik turskog premijera ulet Arinč nedvosmisleno je saopštio svoje namere novinarima."Trenutno stojimo u blizini džamije Aja Sofija. Gledamo u tužnu Aja Sofiju, ali se nadamo da će se ona uskoro ponovo smešiti" rekao je Bulet Arinč i najavio da bi renoviranje turističke atrakcije trebalo bi da počne u prvim mesecima sledeće godine.Ministarstvo spoljnih poslova Grčke oštro se protivi namerama da se nekadašnja vizantijska crkva Svete Sofije, koja je u džamiju pretvorena 1453. godine pod Otomanskim carstvom, sada ponovo transformiše iz muzeja u islamski verski objekat.“Izjave turskih zvaničnika u vezi sa pretvaranjem hrišćanskih crkava u džamije predstavljaju uvredu za religijska osećanja miliona hrišćana. Takvi stavovi ne priliče kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, u kojoj poštovanje religijskih sloboda važi za jedan od osnovnih principa”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.Na to je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Turske, koje je saopštilo da se od Grčke “ništa ne može naučiti” o slobodi vere.“Nepovoljan tretman kulturnih predmeta i bogomolja iz otomanskog doba u Grčkoj je svima dobro poznat. Atina je jedina evropska prestonica bez otvorenih džamija”, piše u saopštenju.Turski inženjer Ali Akgul kaže za “Blic” da većina Turaka ne insistira da se Aja Sofija pretvori u džamiju."Dopada nam se Aja Sofija kao muzej. Nema potrebe za tim jer se na 200 metara odatle nalazi Plava džamija. Ne verujem da želja Bulenta Arinča može da se ostvari. U martu nas očekuju izbori, pa pretpostavljam da je u pitanju samo politički manevar" kaže Ali Akgul.Izvor: Blic

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.