Turizam nada za grčki oporavak

Izvor: Politika, 04.Jun.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turizam nada za grčki oporavak

Velika očekivanja da će kineski turisti svratiti do Egejskog mora

Od našeg dopisnika

Atina – Turizam je najveća nada za grčki privredni oporavak, u čemu bi poseta bar dela od 400 miliona kineskih turista, koliko će u narednih sedam godina posetiti Evropu, mogla biti pun pogodak.Prema očekivanjima premijera Antonisa Samarasa,u naporima da se BDP poveća za 30 odsto i time vrati na nivo od pre početka krize, bar trećina bi mogla da bude od prihoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od turizma.

„Ove godine očekujemo rekordnu turističku sezonu i ukoliko se to i ostvari, biće to pobeda za turističku granu privrede, za hiljade kompanija koje rade u toj sferi, za stotine hiljada zaposlenih, ali i podsticaj ukupnom privrednom oporavku zemlje”, izjavio je Samaras na skupu Saveza grčkih turističkih organizacija.

On podseća da je turizam bio jedna od glavnih tema tokom nedavne posete Kini, prilikom koje je rečeno da će u narednih sedam godina 400 miliona Kineza putovati na odmor van zemlje, veliki broj u Evropu i da se očekuje da će mnogi od njih Grčku izabrati kao „prvu stanicu”. Grčka će učiniti sve da se olakša dobijanje viza i da se, istovremeno, Evropa ubedi da Šengenska pravila ne budu smetnja.

Grčka ove godine računa na 17 miliona turista u čemu joj na ruku ide činjenica da je na drugom mestu, posle Španije, po broju „plavih zastavica”, koje su međunarodni simbol i kriterijum za čistoću vode, organizaciju na plažama i u marinama... Grčke plaže su osvojile 393 „plavih zastavica”, dok je još devet marina dobilo istu ocenu. Takođe, Si-En-En je na svoju listu 100 najlepših plaža uvrstio i četiri grčke: na Zakintosu i Lefkadi i dve na Kritu.

Grci ne spuštaju cene jer računaju da se evropski turisti polako vraćaju s obzirom na to da se, imajući u vidu povoljne ocene iz Brisela, situacija koliko toliko kreće u pozitivnom smeru. Evropski kreditori su pohvalili napore Samarasove vlade „na putu finansijske konsolidacije i postizanju fiskalnih ciljeva” i dodelili joj obećani kredit od 1,7 milijardi evra, čime je opšta suma koju je Atina dobila od MMF-a od marta 2012. godine već dostigla 6,6 milijardi evra. Evropski fond za finansijsku stabilnost uplatio je nedavno Grčkoj 7,2 milijardi evra za rekapitalizaciju banaka.

Eksperti „trojke” – Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke – uskoro se vraćaju u Atinu kako bi ponovo proverili stanje stvari. „Trojka” sa domaćinima treba da istraži mogućnosti daljeg smanjenja budžetskog deficita, pooštravanje mera naplate poreza, ubrzavanja procesa privatizacije i nije nemoguće da se na dnevnom redu opet nađe pitanje od kojeg Grci najviše strepe – nove mere štednje, pre svega dopunsko smanjenje plata i penzija.

Prema zvaničnim statistikama, Grčka se neće oporaviti do kraja 2014, jer će recesija ostati na nivou od 4,6 odsto. Istovremeno, nezaposlenost koja je trenutno 27 odsto, i najveća je u EU, rašće i verovatno će naredne dve godine biti i oko 28 odsto. Zabrinjava činjenica da je među nezaposlenima najviše mladih, pri čemu u pojedinim regionima Grčke prelazi preko 70 odsto.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 04.06.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.