Trojka izaziva napetost u Atini

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojka izaziva napetost u Atini

Janis Sturnaras, ministar finansija, nudi ostavku i traži od „trojke” da više ne preteruje

Od našeg dopisnika

Atina – U naelektrisanoj atmosferi i bez konačnog rešenja oko paketa mera štednje napravljena je pauza u pregovorima grčke vlade i  „trojke”revizora EU,MMF-a i Evropske centralne banke.Tenzija je tokom poslednjih pregovora na momente bivala tolika da je ministar finansija Janis Sturnaras,čak, ponudio ostavku i zamolio eksperte >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da napuste njegovu kancelariju.

Još jednom „trojka” nije bila spremna na ustupke Atini, a grčki ekonomski tim sa ministrom finansija na čelu nije mogao da prihvati pritiske za dodatnim smanjenjem plata i penzija.Tek sada javnosti su poznati detalji sa poslednjih pregovora koji su bili više nego dramatični.Na insistiranje predstavnika MMF-a, ministar Sturnaras je odgovorio da odbija da od koalicionih partnera zahteva saglasnost da se dodatno,čak i za evro smanje primanja i penzije.

„Uradili smo sve što tražite,uspeli smo da se dogovorimo oko gotovo devet milijardi evra uštede,ukinuli smo sve beneficije,’skresali’ primanja,dalje od ovoga je ne mogu i odbijam.Spreman sam da ponudim ostavku.Nađite boljeg ministra finansija,drugu vladu”, ogorčeno je govorio ministar Sturnaras koji je zatim zatražio da eksperti napuste kancelariju.

Atmosfera je kasnije smirena i pregovarači su se rastali do četvrtka kada se „trojka” vraća u Atinu da finalizuje pregovore i formira svoj konačni sud koji će predstaviti na sastanku Evrogrupe 8.oktobra i samitu EU u Briselu,18.oktobra. Od njihove ocene zavisi hoće li Grčka dobiti narednu tranšu kredita od 31,5 milijardi evra i kakva će,uopšte,biti njena dalja sudbina.Kako sada stvari stoje,za „trojku” su iz sadašnjeg paketa mera štednje od 11,5 milijardi evra sporne dve milijarde,ali još isto toliko dopunskih za koje revizori traže garanciju da će biti obezbeđene kroz poreze.

Prema dobro obaveštenim izvorima grčka koaliciona vlada je zabrinuta hoće li biti moguće implementirati sve do sada usvojene mere koje treba da budu još odobrene i u parlamentu.Ukoliko u tome uspe do sastanka Evrogrupe 8. oktobra,premijer Andonis Samaras računa da će imati sigurnije argumente u rukama kada se bude obraćao skupu.

S druge strane,do povratka „trojke” treba da nađu načina da ih ubede da će sporne dve milijardi evra biti ušteđene kroz reformu u javnom sektoru i da će,takođe,umeti da naprave plan uštede dopunskih dve milijarde u naredne dve godine uglavnom kroz poreze.

Premijera Samarasa čeka težak posao jer se pojačava talas štrajkova u zemlji.Generalni štrajk protiv vladinih mera štednje je zakazan za 26.septembar.

Samaras će od 128 poslanika Nove demokratije u parlamentu zatražiti strogo poštovanje partijske discipline.Poslednja ispitivanja javnog mnjenja daju konzervativnoj Novoj demokratiji minimalnu prednost u odnosu na Koaliciju radikalne levice,SIRIZA koju vodi Aleksis Cipras.Takođe,pada u oči da je porasla popularnost neonacističke Zlatne zore koja je trenutno na trećem mestu,ispredkoalicionih partnera u vladi, socijalista PASOK  i Demokratske levice.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 24.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.