Teško do hepienda

Izvor: Danas, 12.Jun.2015, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do hepienda

Atina - Lideri Grčke, Francuske i Nemačke dogovorili su se da intenziviraju pregovore s kreditorima, ali, kako ocenjuju analitičari, u razgovorima gotovo da nema napretka. Nakon razgovora u kasnim večernjim satima u sredu, grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da će sve strane raditi na "premošćavanju" preostalih razlika. Komesar EU za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi je izjavio da je dogovor blizu, ali je sada neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << preduzeti inicijative za "srećan kraj". "Zaista mi se dopada grčka tragedija, ali mislim da sada stvarno moramo da nastavimo ka srećnom kraju", rekao je Moskovisi.

"Odlučili smo da intenziviramo napore za prevazilaženje preostalih nesuglasica i da radimo na nalaženju rešenja. Evropski lideri su shvatili da moramo da ponudimo održivo rešenje i šansu da Grčka ponovo ostvaruje rast", rekao je Cipras novinarima nakon sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoom Olandom, piše Bi-Bi-Si.

Merkel i Oland nisu davali izjave nakon sastanka, ali se u saopštenju nemačke vlade navodi da su se lideri dogovorili da pregovori "moraju biti intenzivirani". Takođe se dodaje da je sastanak u Briselu bio konstruktivan.

Analitičari ocenjuju da je Cipras svojim izjavama nagovestio da ne odustaje od svojih zahteva da se Grčkoj otpiše deo duga. Oni, međutim, ističu da evropski lideri na to neće pristati "pre nego što se Grčka posveti reformama". Zato se stiče utisak, ocenjuju oni, da napretka gotovo nema, a pregovaračkim stranama je ostalo samo još nekoliko dana da pronađu rešenje. Cipras je ranije upozorio da ukoliko se do kraja juna ne postigne dogovor o paketu pomoći za Grčku, biće to početak kraja evrozone.

M. K.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.