Telekom Austrija jedini kupac

Izvor: RTS, 21.Mar.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Telekom Austrija" jedini kupac

Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" dostavila je kompanija "Telekom Austrija". Ponuda od 950 miliona evra za akcije i 450 miliona za investicije, manja je od tražene. Vlada Srbije će se posle zakonskog roka od pet dana izjasniti o ponudi.

Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" dostavila je kompanija "Telekom Austrija". Radna grupa za prodaju "Telekoma Srbija" otvorila je ponudu austrijskog "Telekoma", ali nije objavila detalje te ponude.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kompanija "Telekom Austrija" je objavila saopštenje u kojem navodi da ponuđenom cenom nije ispunila minimalne uslove tendera.

Ponuda je uslovna, navodi se, i rezultat je detaljne analize i procene poslovanja i imovine "Telekoma Srbije".

Kompanija "Telekom Austrija" kao vlasnik mobilnog operatora "Vip mobajl" već posluje u Srbiji, takođe, i na tržištima Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Belorusije i Lihtenštajna.

Radna grupa Vlade Srbije za prodaju akcija "Telekoma" konstatovala je da je "Telekom Austrija" ponudio 1,4 milijarde evra, od čega 950 miliona evra za akcije, a 450 miliona evra za investicije.

Predsednik radne grupe Vuk Đoković rekao je da je zakonski rok za analizu ponude pet radnih dana i da će se posle toga Vlada Srbije izjasniti o ponudi.

Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije" istekao je danas u 14 časova.

Stručnjaci za strana ulaganja su jedinstveni u oceni da ponuda ne ispunjava uslove iz tendera i da je treba odbaciti.

Mahmut Bušatlija, stručnjak za investicije, smatra da ponudu treba odbaciti zato što je  "Telekom Austrija" ponudio 950 miliona evra za akcije, a 450 miliona evra za investicije, a Vlada je tražila najmanje 1,4 milijarde evra za akcije kompanije.

Ekonomista Mlađan Kovačević smatra da je ponuda "Telekoma Austrije" po svemu sudeći najbolje što se moglo izvući u vreme ekonomske krize.

''Verujem da će se Austrijanci držati toga što su obećali, ali znamo da je i u prošlosti bilo puno obećanja, a posle se nađe trista razloga zašto se ta obećanja nisu ispunila'', ukazao je Kovačević.

Ekonomista Goran Nikolić iz Centra za novu politiku je ukazao da je ponuda "Telekoma Austrija" ''malo čudna'', jer je minimalna cena od 1,4 milijarde evra postignuta zajedno sa najavljenim investicijama.

Tenderska procedura prodaje "Telekoma Srbija" bila je neuspešna, a ponuđena cena ispod tražene, ističe ekonomista Saša Đogović.

Status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo je šest kompanija: "Telekom Austrija", "Dojče telekom", "Turksel", "Amerika mobil", "Veder investments" i "Frans telekom", a radna grupa zadužena za sprovođenje tendera očekivala je najmanje četiri ponude.

Vlada Srbije prodaje 31 odsto akcija, a grčki OTE svih 20 odsto akcija koje poseduje u "Telekomu". Tender za prodaju "Telekoma Srbija" objavljen je 20. oktobra 2010. godine.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.