Takovski ustanak – 195 godina kasnije

Izvor: Politika, 23.Apr.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takovski ustanak – 195 godina kasnije

Svečanostima u Gornjem Milanovcu prisustvovali predstavnici ambasada SAD, Kube, Norveške i Poljske i delegacije deset gradova iz sedam evropskih država

Gornji Milanovac – Pod sročenom parolom „Takovo je Srbija“, ovde je obeležena 195. godišnjica Drugog srpskog ustanka. Kraj spomenika ustanku i knezu Milošu juče se okupilo mnoštvo žitelja rudničko-takovskog kraja, predstavnici ambasada SAD, Kube, Norveške i Poljske, delegacije Edese ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Grčka), Novogarda (Poljska), Hereštija (Rumunija), Sežane i Slovengradca, Kumanova, Kavadaraca i Starog Nagoričana, Budve i Vlasenice, te članovi Vlade i Narodne skupštine Srbije.

Ujedno, 23. april je i Dan opštine, pa je, povodom oba praznika, dva puta „sečena vrpca“: na ulazu u obnovljenu zgradu Gimnazije i na novom asfaltu za dvesta metara produžene Ulice Vuka Karadžića. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić makaze je prepustio milanovačkoj deci da preseku vrpcu. Gradnja ulice je koštala 81,6 miliona dinara, u čemu je Ministarstvo učestvovalo sa 33 miliona.

Gimnaziju je ponovo otvorio za đake i profesore ministar prosvete Žarko Obradović. Zdanje Gimnazije je podignuto pre 108 godina, a sada je potpuno „odeveno u novo ruho“, opremljeno novim nameštajem, dvorište dvostruko uvećano dogradnjom sportskih terena i ograđeno. Sve je to koštalo 142 miliona dinara, a troškove su podneli poreski obveznici opštine (budžet) i građani kroz mesni samodoprinos.

Još jedan događaj je izazvao veliku pažnju Milanovčana. Na mestu gde je nekada bila rodna kuća Drage Obrenović, predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović je svukla tkaninu sa kraljičine kamene statue. Govorila je o kraljici kao znalcu tri jezika, pijanistkinji, piscu i prevodiocu, pomagaču književnika i novinara („kompletno je finansirala školovanje Jovana Skerlića u Ženevi“), ali i osobi neopravdano omraženoj u vojsci, politici, crkvi i narodu.

Svečanosti povodom godišnjice ustanka i Dana opštine pratio je i prigodan kulturno-umetnički program.

----------------------------------------------

Uručena priznanja „Takovski ustanak”

Povodom 195. godišnjice Drugog srpskog ustanka i Dana opštine, predsednik opštine Dražimir Marušić je dobitnicima uručio tradicionalno opštinsko priznanje zlatnu plaketu „Takovski ustanak“. Priznanje je pripalo sledećim kolektivima i pojedincima: FK „Metalac“, građevinskoj firmi „Interplet-gradnja“, prof. doktoru medicine Dušanu Stanojeviću iz Beograda, Acu Iliću, direktoru Rudnika olova i cinka na Rudniku, i Životi Čaroviću, poljoprivredniku iz gružanskog sela Belo Polje.

Boško Lomović

[objavljeno: 24/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.