Tadić otvorio Nebojšinu kulu

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić otvorio Nebojšinu kulu

Beograd -- Predsednici Srbije i Grčke Boris Tadić i Karolos Papuljas otvorili renoviranu Kulu Nebojša na Kalemegdanu. Spomenik će postati mesto povezivanja dva naroda.

Predsednici su se saglasili da će Kula na Kalemegdanu postati mesto okupljanja ljudi koji veruju u zajedničke ideale i evropsku budućnost.

Nakon obilaska Kule, Tadić je podsetio da je grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je pogubljen u kuli, promovisao ideje slobode, saradnje i nezavisnosti balkanskih naroda, kao i ujedinjenja Evrope.

Grčki predsednik Karolos Papuljas je ocenio da se obnavljanjem Kule Nebojše odaje priznanje Rigi od Fere: "Otvarajući Nebojšinu kulu mi njemu odajemo poštu koji je dao svoj život za viziju nacionalne nezavisnosti balkanskih naroda i njihovog bratstva", rekao je Papuljas.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je zahvalio Vladi Grčke na donaciji od 1,3 miliona evra za obnovu kule i dodao da je reč o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je Beograd dobio u oblasti kulture. "Veliko hvala, bez njihove pomoci ovaj projekat ne bi mogao da bude najveća donacija koju je Boegrad ikada dobio", dodao je Djilas.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.