Tadić i Papandreu: Evropska perspektiva regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Papandreu: Evropska perspektiva regiona

ATINA - Predsednik Socijalističke internacionale i lider grčke partije PASOK Jorgos Papandreu rekao je danas, posle sastanka sa predsednikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem, da je zadovoljan zbog dogovora o novoj, perspektivnoj i evropski orijentisanoj vladi u Srbiji.

"Verujem da je ovo novi početak koji vodi u Evropu ne samo Srbiju , već i zapadni Balkan i ceo region. To će biti veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korisno za sve nas u jugoistočnoj Evropi", kazao je Papandreu na kongresu Socijalističke internacionale u Atini.

"Veoma sam srećan što koalicija (u Srbiji) ima proevropski program i što je predsednik Tadić jasno dao do znanja da podržava evropsku perspektivu Srbije", dodao je Papandreu.

Srpski predsednik zahvalio je grčkom zvaničniku na onome što je učinio za Srbiju i dodao da je za njega velika čast da s njim razgovara ne samo o perspektivama Srbije, već i o drugim temama.

Tadić je ukazao da su principi Socijalističke internacionale istovremeno principi celog regiona i da bi voleo da vidi Srbiju kao ključni faktor stabilnosti jugoistočne Evrope.

"Srbija se razvija i njena vlada će vredno raditi na infrastrukturama i boljoj socijalnoj ravnoteži. To su dva cilja od velike važnosti," rekao je Tadić, najavivši da će nova vlada u Beogradu biti formirana u petak ili ponedeljak.

Tadić je obraćajući se kongresu Socijalističke internacionale ponovio da Srbija odbacuje nezavisnost Kosova i rekao da "Srbija nikada neće priznati takvu tvorevinu kakva je stvorena na Kosovu".

On je ukazao da je proglašenje nezavisnosti srpske pokrajine jednostrani i ilegalni akt kojim se krši međunarodno pravo i koji predstavlja pretnju za međunarodni poredak, jer legalizuje cepanje teritorije putem nasilja. Tadić je naglasio da će Srbija braniti svoj integritet na Kosovu i Metohiji isključivo diplomatskim sredstvima.

"Pregovaraćemo i pronaći rešenje koje će biti obostrano prihvatljivo," rekao je on.

"Sanjam o mirnom, bezbednom regionu, koji je u potpunosti uključen u EU", poručio je srpski predsednik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.