Sve grčke kompanije prešle na plaćanje gasa u rubljama

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2022, 10:11

Sve grčke kompanije prešle na plaćanje gasa u rubljama

Sve grčke kompanije koje uvoze ruski gas prešle su na novu proceduru plaćanja "Gasproma", te neće biti prekida isporuka, rekao je za RIA Novosti izvor u gasnoj industriji. „Sve grčke kompanije-kupci su prešle na plaćanje u rubljama“, rekao je sagovornik agencije. U Grčku postoje tri glavna uvoznika ruskog prirodnog gasa - DEPA Komerc, Mitilineos i Prometheus Gas. „Računi su otvoreni, proces plaćanja je u toku“, rekao je izvor. „Rok za uplatu za aprilske isporuke gasa je 25. maj. Zbog toga je potrebno da se novac uplati na poseban račun 23. maja. Za konverziju u rublje i prebacivanje novca sa jednog računa na drugi potrebno je dva dana, a uplata u evrima mora biti primljena 23. maja“, objasnio je on. Dan ranije je atinska novinska agencija AMNA javila da je grčka gasna kompanija DEPA završila obračune sa Gaspromom za aprilske isporuke prirodnog gasa, pri čemu je plaćanje izvršeno u evrima. Kako se navodi u izveštaju, plaćanje je izvršeno u evrima, u skladu sa uputstvima Evropske komisije od 19. maja, te nisu prekršeni međunarodni okviri sankcija i odluke Evropske unije. Komentarišući objave grčke štampe da će u slučaju prestanka isporuke ruskog gasa grčke vlasti biti prinuđene da isključe struju zbog nedostatka kapaciteta, sagovornik agencije je rekao: „Neće biti prekida isporuke, sve je u redu." Ruski predsednik Vladimir Putin je 23. marta doneo ukaz o prebacivanju plaćanja za isporuke gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere protiv Rusije u rublje. Potpisavši odgovarajući dekret, naveo je da ako "neprijateljske" zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, onda će Rusija to smatrati neispunjenjem gasnih ugovora.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Grčke kompanije prešle na sistem plaćanja u rubljama

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2022

ATINA - Sve grčke kompanije, koje uvoze gas iz Rusije, prešle su na plaćanje rubljama, rekao je izvor iz kompanije ruskoj novinskoj agenciji "RIA Novosti".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.