Sv. Stefan: Goste još niko nije vidio

Izvor: B92, 20.Jul.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sv. Stefan: Goste još niko nije vidio

Uprkos stalnim saopštenjima Ministarstva turizma, Vlade, te zakupca "Adritic propertisa”, investitora grčke "Restis grupe” i hotel operatora "Aman Risorts” da je grad hotel "Sveti Stefan” otvoren, iz NVO ”Za ljepši Sveti Stefan” poručili su da su to obmane i da javnost mora znati stvarnu istinu - da je hotel četvrtu godinu zaredom zatvoren.

Izvor: Vijesti


"Kao zainteresovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učesnici u turističkoj ponudi našeg mjesta, u obavezi smo da javnost obavijestimo o onome što je golim okom vidljivo. U noći 13. jula moglo se primijetiti da je Sveti Stefan obasjan glamuroznim svijetlima, da je to bila blještava raskošna scena do koje je bio prostrt dugačak crveni tepih, a na kojoj je čuveni svjetski tenor Andrea Bočeli izvodio svoje pjesme i tako učestvovao u proslavi 50 godina od otvaranja hotela”, navodi se u otvorenom pismu za javnost te NVO.

Poručujući da bi preciznije bilo reći "46 godina od otvaranja i četiri od zatvaranja”, iz te NVO podsjećaju da su "sjutradan svi mediji prenijeli sliku i riječi koje su značile "Sveti Stefan je otvoren”.

"Međutim, svjetla i raskoš trajali su svega jednu noć. Da li je bila proslava godišnjice ili je bilo otvaranje - za mnoge je ostalo nedorečeno, jer je jedini pruženi dokaz koncert”, tvrde oni.

"Zdravi razum ne može da izdrži, dalje se navodi, a da se uporno ne pita da li je moguće da se po izjavama nadležnih iz \'Aman rizortsa\', par apartmana u kojima boravi par anonimnih ličnosti \'free of charge\' okruženih žestokim gradilištem i šutom koji je preplavio tamošnje ulice, proglašava otvorenim hotelom”.

"I ko smo mi, ako bez glasa prihvatamo takvu izjavu kao istinu? Da li je neophodno da Sveti Stefan, poznat po svom specifikumu izgleda i ponude, bude \'otvoren\' na način koji je nazvan faznim otvaranjem. Kakva je potreba takvih ljudi, osim da bi zamazali oči javnosti i da bi se reklo – ugovor se poštuje. Ugovor se ne poštuje. I kao što smo ranije rekli, kažemo i sada hotel Sveti Stefan nije otvoren ni 2008. ni 2009. ni ljeta 2010. I to je istina”, poručuju nezadovoljni mještani.

U to se može uvjeriti, kako navode, "svaki čovjek koji prođe magistralom iznad Svetoga Stefana, jer u potpunosti mora biti svjestan, gledajući grad u polutami, da hotel nije u funkciji i da nije otvoren. Svaki čovjek koji se ikada bavio hotelijerstvom zna da hotel Sveti Stefan nije otvoren. I svaki čovjek koji je ikada radio na Svetom Stefanu, zna da je jesen doba zatvaranja hotela”.

Iz te NVO pitaju i "zašto, ako je fazno otvoren, nije izvršen obilazak hotela, te zašto novinari nijesu slikom i riječju potvrdili tu vijest”.

"Sagledavajući dinamiku i trenutnu fazu rekonstrukcije da ni uz korišćenje najsofisticiranijih mašina i radne snage, sumnjamo da zakupac neće biti u stanju da do kraja ove godine ispoštuje ugovorene obaveze. Upoznati smo sa strategijom i namjerom zakupca da hotel bude u funkciji cijele godine i sa velikom pažnjom i interesovanjem ćemo pratiti najavljeno jesenje \'konačno\' otvaranje grad hotela i na koji način će im poći za rukom ono što nije pošlo generacijima koje su stvorile ovaj hotelski kompleks, a to je održavanje kategorisane ugostiteljske atmosfere u teškim uslovima koje pretpostavlja specifičan oblik, položaj i izloženost hotela teškim udarima vjetra, nevremena karakterističnim za doba jeseni i zime”, ističu su te NVO.

Podsjećaju i da je Sveti Stefan otvoren 13. jula 1960. "u kompletu i u jednom danu, nakon što su paštrovske familije na razne načine napustile svoju imovinu”.

"Podsjećamo javnost da je hotel Sveti Stefan zamišljen i ustanovljen od kombinovanog tima umjetnika i vrsnih hotelijera, kao turistički objekat visoke kategorije, koji će biti otvoren za svijet, a koji će diferencirati goste cijenom i kvalitetom i koji će, u svakom slučaju, zaposliti ljude koji žive u zaleđu i koji su bili njegovi vlasnici. Novom strategijom zakupca on je juče \'otvoren\', da bi sjutra bio zatvoren. Stoga, pitamo, osim toga što će biti zatvorenog tipa, da li to znači da će biti zatvoren u smislu zapošljavanja za one koji su mu i teritorijalno i duhovno najbliži. Kao što pamtimo doktrinu i način na koji je ustanovljeno poslovanje hotelskog kompleksa, a koje je, dokazano, postiglo vanredan i svjetski poznat imidž i uspjeh, znamo i koliku ulogu je u tome odigrala interakcija i komunikacija između mjesta i ostrva, koja je sada, sa novom upravom, u vremenu koje je za nama skoro potpuno izostala”, pitaju ogorčeni mještani.

Traže odgovor i na pitanje "da li je cilj i strategija da baš u pravom smislu budu ostrvo za sebe i misterija za spoljašnjost”. "Ipak, nadamo se da je zakupac svjestan činjenice da, kao što bez ostrva, žile kucavice ,,nema ni zaleđa, da tako bez nas, bez zaleđa neće biti ni ostrva. U našem najboljem obostranom interesu je, svakako, bolja interakcija i komunikacija kako bi se stvorili bolji ljudski i poslovni odnosi. Nije potrebno ići po bijelom svijetu u potrazi za stručnom radnom snagom, kada se ona nalazi na kućnom pragu - zaključuje se u pismu NVO "Za ljepši Sveti Stefan”.

Primijetni samo radnici

Iako je vlasnik "Aman rizortsa” Adrijan Zeka, na nedavno održanoj konferenciji za novinare, ubjeđivao prisutne da je grad hotel otvoren, ipak nije dozvolio da novinari uđu, objašnjavajući da će to biti moguće tek za dvije sedmice. I njegova najbliža saradnica i izvršna direktorka Trina Dingler Ebert objašnjavala je da se na ostrvu nalaze takozvani "test gosti”, te da čim usluga bude na nivou koji podrazumijeva Aman hotel, Svetac će biti otvoren.

I dok sa crnogorskih zvaničnih adresa stižu oprečne izjave da je "Svetac” otvoren, juče je na ostrvu bilo građevinski živo. Radnici su radili na uređenju preostalih vila i apartmana, ali je nemoguće bilo vidjeti bilo kakvog gosta.

V. LAJOVIĆ

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.