Stefanović i Ružić ne prave stranku 29. novembra

Izvor: Danas, 05.Nov.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović i Ružić ne prave stranku 29. novembra

Beograd - Na praznik bivše Jugoslavije 29. novembra, kako sada stvari stoje, Srbija neće dobiti novu levu partiju, pošto krugovi bliski potpredsednicima DS i SPS Borislavu Stefanoviću i Branku Ružiću demantuju navode sa društvenih mreža da će tada biti osnovana neka vrsta "Srbize", po ugledu na grčku Sirizu. Njih dvojica su odbila za Danas da komentarišu pisanje sajta Opozicionar da je plan bio da se postojanje nove stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << objavi 29. novembra, kao i pisanje pojedinih dnevnih tabloida, o tome da sarađuju na istom levom programu, mada pripadaju različitim partijama. Prema saznanjima Danasa, Stefanović neće na ovaj način objaviti stvaranje nove stranke, ako do toga dođe, dok je Ružić i dalje pri stavu da je "SPS njegova jedina partija".

Podsetimo, obojica funkcionera su već duže u fokusu javnosti, zbog povremenih javnih neslaganja sa liderima svojih partija. Tako je Stefanović pre nedelju dana najavio da priprema koncept politike protiv premijera Aleksandra Vučića, navodeći da će ga ponuditi i drugima na usvajanje. Ružić se pak odlikuje javnim istupima koji iritiraju Vučićeve naprednjake i dovode u pitanje opstanak vladajuće koalicije SPS-SNS.

Srpska napredna stranka očekuje da će premijer Vučić uskoro doneti odluku o budućnosti vladajuće koalicije, jer, kako kažu, on je zbog sopstvene popularnosti i najpozvaniji da o tome govori nakon afere Ružić i njegove fotografije sa navijačem Igorom Mikićem. Većina naprednjaka se nada raskidu koalicije sa socijalistima, a u PUPS-u i Jedinstvenoj Srbiji, međutim, veruju da dnevnopolitičke čarke neće uticati na sudbinu koalicije i da će se sve nesuglasice rešiti na stranačkim organima. U to su ubeđeni i socijalisti, koji napominju da će o Ružićevom ispadu biti reči na nekom od narednih stranačkih sednica.

Sam Ružić je spreman na bilo kakvu vrstu provere u stranci. On poziva predsednika stranke Ivicu Dačića da sazove sastanak bilo kog partijskog organa kako bi se raspravljalo o stanju u stranci, jer mu se iz izjava "partijskih drugova čini da nije stavljena tačka na taj događaj, uprkos dogovoru sa Dačićem. Ružić napominje da mu provera ne smeta, ali misli da smeta nekom drugom.

Danas je juče od socijalista pokušao da sazna ko se boji provere u SPS, zbog čega mlako ili nikako ne brane svog stranačkog kolegu, ali i da li strahuju od raspada koalicije, ali niko od njih nije želeo da odgovara na ta pitanja. Dijana Vukomanović nam je poručila da je već odgovorila i da ne bi da se ponavlja, a novoizabrani potpredsednik Predrag Marković je objasnio da nije u zemlji i da ne zna šta se dešava u partiji. Ni portparol stranke Đorđe Milićević nije bio dostupan za novinare.

Međutim naprednjak i šef poslaničke gripe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić očekuje da će Vučić uskoro odlučivati o budućnosti vladajuće koalicije, jer je na njegovoj energiji i popularnosti napravljena vlada.

"Svako ko podržava huligane, ljude koji vređaju i takve pojave, ko ih naziva ljudinama, umesto osude, može javno da izađe i kaže da je to program njegove stranke. Neka sa tim programom izađe na neke sledeće izbore pa da vidimo šta će da uradi", poručio je Babić.

Poslanici PUPS-a i JS, koalicionih partnera SPS, ipak ne veruju da vladajuća koalicija može biti ugrožena zbog slučaja potpredsednika socijalista Branka Ružića.

"Naša koalicija daje puni doprinos republičkoj i mislim da će ova vladajuća koalicija opstati", rekao je poslanik PUPS-a Moma Čolaković i dodao da njega lično iznenađuje sve što se dešava posle objavljivanja Ružićeve fotografije sa Mikićem i da je mišljenja da je to neprimereno bez obzira ko je u pravu i ko nije u pravu. Kaže da svi, ukoliko hoće da vode državu i budu odgovorni, moraju odgovorno da se ponašaju.

Poslanik JS Srđan Kružević novinarima u parlamentu juče je rekao da odnose u vladajućoj koaliciji definišu lideri stranaka, te da Vučić i lider socijalista Ivica Dačić imaju sjajne odnose. "Čarke uvek postoje, ali su to neke dnevnopolitičke teme koje se moraju rešiti na nivou stranaka i na stranačkim organima. Ono što je Ružić uradio predstavlja možda malo neozbiljnu stvar, ali to je njegov privatni život i ne treba da se diže na politički nivo", naveo je Kružević, dok opozicija smatra da je SPS "u takvoj poziciji da svakog dana može biti izbačena iz koalicije", pa zbog toga "čine smešne svari da bi u toj koaliciji ostali i da bi deo vlasti još uvek držali u svojim rukama".

"To se sa mog stanovišta ne može smatrati moralnim. SNS neće zbog svojih političkih interesa SPS pustiti niz vodu, jer sada jedva skupe kvorum za početak sednice", ističe Janko Veselinović, poslanik Pokreta za preokret, i dodaje da su socijalisti "tehnički" potrebni naprednjacima.

U poseti Vladi Srbije princ Saudijske Arabije

Princ Sultan bin Salman, sin saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, boravi od utorka u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića. Njegova poseta je prva zvanična poseta jednog od saudijskih državnika Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države i prva poseta nekog od zvaničnika Saudijske Arabije Beogradu još od 1989. godine, kada je tadašnji šef saudijske diplomatije Saud Al Fejsal učestvovao na Samitu nesvrstanih u Beogradu. Pored susreta na najvišem državnom nivou, saudijski princ će na lični zahtev obići i najvažnije kulturno-istorijske spomenike grada Beograda.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.