Start grčke koalicije u parlamentu

Izvor: Politika, 13.Nov.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Start grčke koalicije u parlamentu

Premijer Papadimos danas saopštava program aktivnosti, Grci podržavaju novu vladu

Od našeg dopisnika

AtinaGrčki premijer Lukas Papadimos danas u parlamentu obelodanjuje program aktivnosti i glavne ciljeve koalicione vlade koja je u petak preuzela kormilo zemlje.Posle trodnevne debate koja sledi, poslanici bi u sredu trebalo da glasanjem i zvanično potvrde poverenje novoj vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojoj su pored socijalista PASOK, ministri iz Nove demokratije i po prvi put od svrgavanja vojne diktature, ipredstavnici krajnje desnice, LAOS partije.

U nedeljnom intervjuu atinskom listu „Etnos”premijer je podvukao da od svoje vlade traži „poverenje, kooperativnost i krajnju efektivnost”.Papadimos kao iskusni ekonomista i bankar i, pre svega, vanpartijac poručuje svojim ministrima ali i naciji da vremena za odlaganje nema i da nepopularne mere moraju da se preduzmu kako bi Grčka obezbedila paket evropske pomoći.

Jedan od prvih koraka je,kako je rekao, zaustavljanje rasta nezaposlenosti koja je već dostigla 18,4 posto.Međutim, u isto vreme treba rešiti problemzaduženosti odnosno činjenicu da je svaki Grk dužan 30 hiljada evra .

Da bi zemlja dobila narednu tranšu kredita od osam milijardi evra bez koje će državna blagajna ostati prazna, nova vlada mora da bude efikasna.Poruka Angele Merkel i Nikole Sarkozija upućena premijeru Papadimasu u telefonskom razgovoru vrlo je jasna – Atina neće dobiti kreditnu ratu dok nova vlada ne pristupi ispunjavanju svojih obaveza.

Već ove nedelje u Atinu stižu eksperti „trojke” koji na licu mesta žele da se uvere u spremnost i sposobnost nove vlade da preduzme neophodne mere štednje.O tome da je reč o dugoročnijim namerama govori i činjenica da se sve više govori o mogućnosti da koaliciona vlada produži svoj mandat i da se umesto u februaru, na izbore ide kasnije. Ovu mogućnost potvrdio je i prvi potpredsednik vlade, Teodoros Pangalos koji kaže da vlada možda ostane i duže na vlasti, dok se ne završe neophodni poslovi.

„Ne znam i ne mogu da tvrdim da je to 100 ili 150 dana, ali sigurno prvi kvartaliduće godine – koaliciona vlada ostaje. Uostalom, grafik obaveza koje treba ispuniti u 2012. je vrlo precizan ali i –pretrpan”,rekao je Pangaslo za TV NET.

Grci se, sudeći prema anketama slažu i preko 70 posto smatra da je izbor Papadimosa za premijera– pravo rešenje.Takođe, između 68 i 78 posto od anketiranih podržava koalicionu vladu i procenjuje da je to pravi izbor i put da se zemlja izvuče iz dužničke krize. Podrška Papadimosu koji je kao vanpartijac na mestu premijera ukazuje na novu realnost da je malo verovatno da bi posle sledećih izbora opet bila vraćena jednopartijska vlada.Naime, u ovom trenutku, konzervativci dobijaju 33,1 posto glasova a socijalisti PASOK,samo 18,1 posto glasova.

Inače, od danas će sedam hiljada policajaca obezbeđivati red i mir na atinskim ulicama, u okolini ambasada, parlamenta i u najužem centru.Naime,od danas počinju tradicionalne manifestacije obeležavanja dana ustanka studenata Politehničkog fakulteta koje će trajati do četvrtka.Nažalost, svake godine one su bile praćene demonstracijama i neredima.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 14.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.