Stari Grci za mučenje koristili bronzanog bika – čoveka bi zatvorili u utrobu, naložili vatru i pekli do smrti

Izvor: Luftika.rs, 11.Jun.2023, 22:05

Stari Grci za mučenje koristili bronzanog bika – čoveka bi zatvorili u utrobu, naložili vatru i pekli do smrti

Stari Grci stvorili su jednu od najokrutnijih sprava za mučenje koju su redovno koristili više od dva veka.
Reč je o bronzanom biku, sicilijanskom biku ili biku iz Falarisa, spravi za mučenje i pogubljenje koju je prema Diodoru Sikulskom osmislio Perilos, pronalazač iz Atine.
Ovu spravu je popularizovao tiranin Falaris u 6. veku pre Hrista, kao novo sredstvo za pogubljenje kriminalaca.
Prema legendi, bronzani >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << bik je bio dizajniran u obliku i veličini pravog bika i imao je akustični aparat koji je krikove pretvarao u riku bika.
Osuđenici su bili zaključani unutar naprave, a ispod nje je postavljena vatra koja je grejala metal sve dok zatvorena osoba unutar bika nije bila spržena do smrti. Pindar, koji je živeo manje od jednog veka kasnije, izričito povezuje ovaj instrument mučenja sa imenom tiranina Falarisa.
Glava bika bila je dizajnirana sa čitavim sistemom cevi i graničnika tako da se vrisak zatvorenika pretvarao u zvukove poput rike razjarenog bika. Veruje se da je Falaris naredio da se bik dizajnira tako da iz njega izlazi dim tamjana.
Prema legendi, kada bi bik ponovo bio otvoren nakon što je telo spaljeno, spaljene kosti žrtve bi „sijale poput dragulja i od njih su pravljene narukvice“.
Foto: Pierre Woeiriot, Wikimedia Legenda kaže da je Perilos nakon završetka izgradnje sprave za pogubljenje rekao Falarisu: „Njegov će vrisak doći do tebe kroz cevi kao najnežnije, najpatetičnije, najmelodičnije rikanje.“
Perilos je verovao da će dobiti nagradu za svoj izum, ali je umesto toga Falaris, koji je bio zgrožen ovim rečima, naredio da zvučni sistem bika testira sam Perilos tako da lično uđe u bika.
Kad je Perilos ušao, odmah su ga zaključali i podmetnuli vatru ispod tako da je Falaris mogao čuti zvuk njegovih krikova. Pre nego što je Perilos umro, Falaris je otvorio vrata i oslobodio ga.
Nakon što ga je oslobodio iz utrobe bika, Falaris je odneo Perilosa na vrh brda odakle ga je i bacio ubivši ga.
Izvor: Index Magazin
Grčko ostrvo gde ljudi odbijaju da umru: Zdrava hrana i domaće vino recept za dugovečnost

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.