Standard i purs povećao kreditni rejting Grčke

Izvor: Blic, 18.Dec.2012, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Standard i purs" povećao kreditni rejting Grčke

Bonitetna agencija "Standard i purs" saopštila je danas da je povećala kreditni rejting Grčke za čak šest stepeni, sa C na B minus, ali je to i dalje šest nivoa ispod rejtinga koji ukazuje na investicioni nivo države.

Novi rejting Grčke takođe spada u kategoriju "smeće", ali predstavlja značajan pomak države za koju su kreditne agencije smatrale da neće moći da izbegne bankrot.

U obrazloženju odluke se navodi da je na povećanje rejtinga najviše uticao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaključak analitičara "Standard i pursa" da su članice evrozone čvrsto odlučile da zadrže Grčku u valutnoj uniji.

U agenciji smatraju da su izgledi u narednom periodu stabilni, što znači da rejting neće biti menjan bar nekoliko meseci.

Za vreme neizvesnih pregovora Grčke sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, "Standar i purs" je tu državu svrstao među nesposobne da izvršavaju svoje finansijske obaveze, uz visoku verovatnoću bankrota.

Situacija se promenila, pošto je Grčka prole sedmice dobila novu tranšu kredita i otplatila dospele anuitete u iznosu od 20 milijardi evra.

Povezane vesti: Sutra sastanak ministara EU i kreditora o Grčkoj Kreditori predlažu produženje rokova za Grčku Protesti ispred grčkog parlamenta, premijer obećao da neće biti novih mera štednje Spajanje Nacionalne banke Grčke i Eurobanke Šojble: Grčka mora da ispuni obaveze

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.