Stagnacija u borbi protiv korupcije

Izvor: B92, 26.Okt.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stagnacija u borbi protiv korupcije

Beograd -- I treću godinu zaredom Srbija stagnira u borbi protiv korupcije. Iz Transparentnosti internešenela ukazuju da su najveći krivci za to političke stranke.

Srbija je na ovogodišnjoj listi Transparensi internešenela među zemljama koje imaju velike probleme sa korupcijom, rangirana između 78. i 84. mesta.

U regionu, samo Bosna i Hercegovina se kotira lošije od Srbije. Prošle godine Srbija je bila sama na 83. mestu, a sada deli poziciju od 78. do 84. mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom.

Goati je rekao da postojeći politički sistem u Srbiji ostavlja previše prostora za korupciju, s obzirom na to da izborni zakon promoviše posredni proporcionalni sistem izbora i da i dalje postoji institucija blanko ostavki.

"Sistem treba usaglasiti sa drugim demokratski uređenim zemljama, a Vlada Srbije bi trebalo odlučnije da podrži rad samostalnih institucija koje se bore protiv korupcije", rekao je Goati, i kao problem naveo to što političke stranke društvene institucije posmatraju kao plen.

On je dodao da bi vlada trebalo da se ponaša "skromnije", ocenivši da je potrebno smanjiti administrativne troškove i da bi 15 ministara bilo "više nego dovoljno".

"Dok se svesno budu donosili zakoni suprotni ustavu, niži akti suprotni zakonu, nema uspeha u borbi protiv korupcije i imacemo sistem koji razara samog sebe", naveo je programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić.

Prema njegovoj oceni, Srbija radi na suzbijanju korupcije i napredak je postojao kada je trebalo doneti odgovarajuće zakonske propise i formirati institucije, ali se stagnacija beleži kada se došlo do primene.

"Postoji porast broja otkrivenih dela korupcije, ali ona godinama ostaju bez epiloga ili se događa da optužnicom nisu obuhvaćeni učesnici, kao što je bio slučaj sa drumskom mafijom", kazao je Nenadić.

Albanija, BiH i Kosovo rangirani lošije od Srbije

U istraživanju Transparensija rangirano je 178 zemalja i teritorija sa rasponom indeksa od 1,1 (Somalija) do 9,3 (Danska, Novi Zeland i Singapur).

Ove godine prvi put je rangirano Kosovo - sa indeksom 2,8 deli 110. mesto.

Od zemalja regiona, Slovenija je 27. sa 6,4, Hrvatska i Makedonija dele 62. mesto sa indeksom 4,1, Crna Gora i Rumunija dele 69. mesto sa 3,7, a odmah iza njih sa indeksom 3,6 je Bugarska, na deobi 73. mesta.

Lošije od Srbije rangirane su Albanija (3,3 na 87. mestu) i Bosna i Hercegovina (3,2 na 91. mestu).

Indeksi su sačinjeni na osnovu najmanje tri od 13 istraživanja sprovedenih u poslednje dve godine, uglavnom među ekonomskim analitičarima, poslovnim ljudima i investitorima.

Ove godine Srbija je rangirana na osnovu podataka iz šest istraživanja i analiza - analitičkog servisa britanskog "Ekonomista" iz 2009. godine, Bertelsman fondacije iz 2009. godine, analize Fridom Hausa za 2010. godinu, Global insajt analitičkog servisa iz 2010. godine, kao i istraživanja Svetskog ekonomskog foruma iz 2009. i 2009. i 2010. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Visoka percepcija korupcije

Izvor: Šumadija Press, 26.Okt.2010

Srbija je na ovogodišnjoj listi Transparensi internšenela među zemljama koje imaju velike probleme sa korupcijom, rangirana između 78. i 84. mesta.

Nastavak na Šumadija Press...

Marković: Očekivala sam bolje rangiranje Srbije

Izvor: Blic, 26.Okt.2010

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković danas je izjavila da je očekivala da će Srbija na osnovu indeksa percepcije korupcije biti bolje rangirana na novoj listi Transparensi internšenela..."Razočaravajuće je da Srbija, i pored toga što je počela da radi Agencija za borbu...

Nastavak na Blic...

ZORANA MARKOVIĆ OČEKIVALA MANJU KORUPCIJU

Izvor: Kurir, 27.Okt.2010, 08:22

BEOGRAD - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković juče je izjavila da je očekivala da će Srbija na osnovu indeksa percepcije korupcije biti bolje..BEOGRAD - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković juče je izjavila da je očekivala da će Srbija na osnovu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.