Srpsko-grčki poslovni forum

Izvor: RTS, 03.Jul.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-grčki poslovni forum

Predsednik Grčke Karolos Papuljas i zamenik ministra spoljnih poslova te zemlje Miltijadis Varvitsiotis prisustvovali otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma. Potpisan ugovor kojim je predviđeno jačanje kompjuterske mreže akademskih institucija u Srbiji. Predsednici Papuljas i Tadić otvorili centar Helenskog fonda za kulturu.

Delegacija Grčke koju predvodi predsednik Karolos Papuljas nastavlja posetu Beogradu. Papuljas i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Miltijadis >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Varvitsiotis prisustvovali su zajedno sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem otvaranju poslovnog foruma na kojem je potpisan ugovor vredan 6,1 milion evra.

U razgovoru sa predsednicoom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, Papuljas je podržao punu integraciju Srbije u Evropsku uniju i izrazio uverenje da će do kraja godine biti pozitivno rešeno pitanje liberalizacije viznog režima prema Srbiji.

U saopštenju se navodi da su glavne teme razgovora bile politički i ekonomski odnosi dve države, kao i buduće intenziviranje parlamentarne saradnje.

Papuljas je podržao napore Srbije da sačuva suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu i precizirao da je bitno obezbediti pravo srpske manjine i očuvanje kulturnog nasleđaSrba na Kosovu i Metohiji.

Đukić-Dejanović zahvalila se Papuljasu na principijelnom stavu Grčke, koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, istakavši da je od izuzetne važnosti činjenica da se pitanje rešenja statusa pokrajine izmestilo iz političkog okvira u okvir međunarodnog prava.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić potpisala je u okviru Srpsko-grčkog poslovnog foruma, prvi od tri ugovora.

Matićeva je rekla da je ovim projektom predviđeno jačanje okosnice kompjuterske mreže akademskih institucija u Srbiji i njihovo povezivanje sa drugim balkanskim zemljama u okviru Helenik plana.

Otvarajući Srpsko-grčki poslovni forum, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević pozvao je grčke investitore da, uprkos ekonomskoj krizi, nastave da investiraju u Srbiju i da otkriju šta sve Srbija može da ponudi grčkom tržištu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Militijadis Varvitsiotis izjavio je da Srbija ne treba da bude kažnjena usporavanjem procesa evropskih integracija i istakao da treba da padnu i poslednje rezerve članica Evropeke unije za prijem Srbije u tu organizaciju.

Srbija faktor stabilnosti

U uvodnom izlaganju na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma, Varvitsiotis je istakao da Srbija igra veoma važnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na Balkanu i doprinosi razvoju saradnje u regionu.

"Mesto Srbije je u EU, naglasio je Varvitsiotis i ponovio da će Grčka podržati Srbiju na njenom putu u EU i drugim evropskim integracijama.

Zamenik šefa grčke diplomatije istovremeno je uveren da će Srbija do kraja godine uspeti da obezbedi viznu liberalizaciju za njene građane za ulazak u Uniju.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Varvitsiotis je podsetio da je u proteklih osam godina Grčka investirala u srpsku privredu više od dve milijarde dolara, po čemu se nalazi na drugom mestu, iza Austrije, po direktnim stranim investicijama.

Otvoreno je više od 200 mešovitih srpsko-grčkih preduzeća, a oko 250 firmi su pretežno sa većinskim grčkim kapitalom, dodao je Varviciotis.

Zamenik šefa grčke diplomatije podsetio je i da je grčka vlada nedavno odobrila 87,7 miliona evra za izgradnju južnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju, kao i da će Grčka, zajedno sa drugim evropskim finasijskim institucijama, učestvovati u obezbeđivanju još 12,3 miliona evra, koje će takođe biti uložene u tu saobraćajnicu.

"Treba još mnogo uraditi. Trgovinska razmena od 400 miliona evra je mala za dve susedne zemlje. Pred nama su dva zadatka - promocija Srbije pred novim grčkim kompanijama i to za ulaganja u energetiku, zdravstvo, nekretnine. Takođe, treba dovesti što više srpskih kompanija na grčko tržište, gde imaju šansu, pre svega u izvozu hrane", rekao je Simeon Comokos predsednik Grčko-srpskog saveta "EON COMOKOS".

 

Zahvalnost Srbije Grčkoj

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je grčkom predsedniku Karolasu Papuljasu na sistematskom zalaganju Grčke za evropske integracije Srbije i na principijelnom stavu i podršci Atine na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i odbrani načela međunarodnog prava na Kosovu i Metohiji.

Cvetković je ocenio da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i balkanskoj bliskosti srpskog i grčkog naroda, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Papuljas je istakao da će Grčka nastaviti da podržava Srbiju naglasivši neophodnost da balkanske zemlje budu jezgro Evropske unije i da je Srbija značajan faktor i garant stabilnosti na Balkanu.

Cvetković i Papuljas su ocenili da ekonomska saradnja može dodatno da se unapredi i da se poveća obim trgovinske razmene.

Srpski premijer je poručio da je jedan od prioriteta Vlade Srbije izgradnja Koridora deset. Prema Cvetkovićevim rečima, učešće Grčke u realizaciji ovog dela autoputa je značajno jer je projekat važan za celu Evropu.Razvoj regiona prioritet predsednika Grčke.

Otvoren Centar Helenskog fonda

Predsednici Srbije i Grčke Boris Tadić i Karolos Papuljas otvorili su u Beogradu Centar Helenskog fonda za kulturu.

Predsednik Tadić je na svečanosti istakao da Srbi i Grci imaju zajedničku istoriju, ali da im predstoji i zajednička budućnost u okviru Evropske unije.

Tadić je naglasio da su dve države dužne da duboke istorijske i kulturne veze srpskog i grčkog naroda podignu na nivo institucija, a takav korak je upravo i otvaranje centra Helenskog fonda za kulturu u Beogradu.

"Naša zajednička budućnost je u EU, ali nam je i zajednička budućnost ovde na Balkanu, a našom saradnjom dajemo nadu i priliku drugim narodima regiona da izgrađuju odnose kakve imaju Srbija i Grčka", rekao je Tadić, na svečanosti kojoj su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i mnoge javne ličnosti.

Predsednik Papuljas je kazao da Srbija i Grčka, pošto su odolele sličnim istorijskim izazovima, danas zajednički grade epohu mira na Balkanu.

"Srbiji sa pravom pripada mesto u EU zbog njene istorije, kulture i geografskog položaja", poručio je predsednik Grčke, koji je protekla dva dana u Beogradu pružio punu podršku evropskim integracionim procesima u Srbiji, ali i njenim nastojanjima da očuva svoj teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Helenskog fonda za kulturu Georgios Babinjotis ocenio je da otvaranjem ovakve institucije u Beogradu počinje novo doba u kulturnim odnosima dveju zemalja.

"Duh i poruka koje prenosi Centar Helenskog fonda za kulturu u Beogradu jesu očigledni i u izložbi - Ukradena istorija, koja se danas otvara. Ovom izložbom pokušavamo da uverimo javnost zemalja Evrope i Amerike da nezakonit promet kulturnim dobrima predstavlja čin krađe same istorije jedne zemlje", rekao je Babinjotis.

Most kulture između Srbije i Grčke

Centar, koji je smešten u ulici Kneza Miloša broj 24, zamišljen je kao most kulture između Srbije i Grčke, a prema Babinjotisu, cilj nije samo promovisanje grčke tradicije, već i da uz aktivno učešće srpskih umetnika budu nađeni zajednički elementi kultura dve zemalja.

Srbija je četvrta zemlja na Balkanu u kojoj je otvoren Centar Helenskog fonda za kulturu, koji već imaju Bukurešt, Sofija i Tirana.

Višespratni izložbeni prostor otvoren je multimedijalnom izložbom o nezakonitoj trgovini antikvitetima koja će trajati do kraja septembra, a posvećena je zaštiti kulturne baštine.

Posetioci kroz izložbu prate pljačke arheološkog muzeja u Bagdadu, razbijanje sakralnih statua u hramovima Kambodže i prodaju ukradenih antikviteta, poreklom iz mediteranskih zemalja, aukcijskim kućama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prikazane su i kopije i fotografije predmeta vraćenih u Grčku tokom poslednjih nekoliko godina, između ostalih - Ajdonjsko blago, Zlatni venac iz Makedonije i Mermerna glava Dionisa iz Korinta.

Izložba "Ukradena istorija" je prikazivana u više evropskih gradova, uključujući Atinu, Nikoziju, Trst, Lisabon i Dablin, a posle Beograda, odredište joj je Vašington.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papuljas otvara centar Helenskog fonda

Izvor: S media, 03.Jul.2009

Otvaranjem centra Helenskog fonda za kulturu večeras u Beogradu, kojem će prisustvovati predsednici Grčke i Srbije, Karolos Papuljas i Boris Tadić, završava se trodnevna poseta šefa grčke države srpskoj prestonici. ..Srbija je četvrta zemlja na Balkanu u kojoj će biti otvoren Helenski fond....

Nastavak na S media...

Otvoren Centar Helenskog fonda (VIDEO)

Izvor: Mondo, 03.Jul.2009

Predsednici Grčke i Srbije Karolas Papuljas i Boris Tadić otvorili su u Beogradu Centar Helenskog fonda za kulturu u petak uveče.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.