Srbija se plasirala u finale Eurosonga

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se plasirala u finale Eurosonga

U Oslo Telenor Areni završeno je prvo polufinalno veče ovogodišnjeg Eurosonga tokom kojeg se za 10 mesta u finalu takmičilo 17 država.

Ono što je najvažnije jeste da je Milan Stanković ušao u finale, a ostali koji će mu se iz prve polufinalne večeri pridružiti su: Bosna i Hercegovina, Moldavija, Rusija, Grčka, Portugal, Belorusija, Belgija, Albanija i Island.

Prvo polufinale otvorila je Moldavija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čiji su predstavnici Sunstroke Project & Olia Tira otpevali pesmu "Run Away". Za razliku od većine pesama koje se ove godine takmiče na Eurosongu, Moldavija se u Oslu predstavila s pesmom bržeg tempa.

Nakon "brze" Moldavije, na red je došao ruski predstavnik Peter Nalitch, koji je sa svojom grupom Friends, otpevao baladu "Lost and Forgotten". Pesma koju su mnogi kritikovali ipak je uspela da se probije do finala.

Estonska grupa Malcolm Lincoln nije oduševila s pesmom "Siren" koja se odlikuje turobnom, depresivnom atmosferom, čime uvelike odudara od standardnih poskočica koje vladaju Eurosongom poslednjih godina.

Nakon dve balade na red je došla Slovačka koja se predstavila s nešto bržom pesmom. Lepa Kristina otpevala je "Horehronie", pesmu koja odiše etno zvukom, što je na ovogodišnjem Eurosongu prava retkost.

Pravi melem za oči bile su upravo Susan Aho i Johanna Virtanen koje čine finski folk duet Kuunkuiskaajat. Njihova pesma "Työlki Ellää" je mešavina instrumenata, stilova i jezika. Jedan deo je otpevan na karelijskom dijalektu koji se govori u istočnoj Finskoj.

Letonija je ove godine u Oslo poslala Aishu s pesmom "What for?". Nakon nekoliko folk pesama i depresivnih balada, njena pesma na engleskom jeziku zvučala je obećavajuće.

Nakon lepe Aishe na scenu se popeo naš Milan Stanković s pesmom "Ovo je Balkan". Baš kao što je to bilo za očekivati, srpski miljenik je odlično otpevao pesmu, zračio optimizmom i svakako nas nije obrukao. To je očigledno prepoznala i evropska publika i nagradila Milana odlaskom u finale.

Morate skinuti Flash Player verziju 8+ da bi ste pogledali spotove.

var params = { allowScriptAccess: "always" }; var atts = { id: "myytplayer" }; swfobject.embedSWF("xttp://www.youtube.com/v/WypADP3FDEo?hl=en&fs=1&rel=0&enablejsapi=1&playerapiid=ytplayerWypADP3FDEo", "ytplayerWypADP3FDEo", "500", "325", "8", null, null, params, atts);

Osma po redu nastupala je Bosna i Hercegovina i njihov predstavnik Vukašin Brajić. Njegova pesma "Thunder and Lightning" nije se proslavila na kladionicama, ali zgodni Vukašin odlično je interpretirao pesmu i sveukupni utisak bio je veoma dobar što je na iznenađenje mnogih donelo Vukašinu mesto u finalu.

Pesma kojom su se Poljaci ove godine prezentovali u Oslu, prema mišljenju mnogih totalni je promašaj. Marcin Mroziński otpevao je pesmu "Legenda", za koju je sam napisao tekst, ali nije oduševio publiku pa čak ni koreografijom kojoj su pridali dosta važnosti.

Nakon mlakih pesama i izvođača, na pozornicu se popeo belgijski pevač Tom Dice koji je dobio aplauz i pre nego što je uopšte počeo pevati. Belgijci na ovogodišnjem Eurosongu slove kao jedni od favorita. Zgodni Tom, koji je otpevao pesmu "Me And My Guitar", nije pripremio nikakvu koreografiju, ali je svejedno digao publiku na noge, svojim izvrsnim glasom i pesmom koja već na prvu "uđe u uho".

U Oslu je večeras Maltu predstavila 18-godišnja Thea Garrett koja je otpevala pesmu "My Dream". Balada na engleskom jeziku ne izdvaja se preterano od drugih pesma prvog polufinal.

Osveženje večeras u Oslu gledaocima je zasigurno priuštila predstavnica Albanije, Juliana Pasha, s pesmom "It’s All About You". Brzi ritam pesme i odličan vokal plavokose Albanke oduševio je publiku. Albanija je imala jedan deo scenografije isti kao i Srbija.

Favoriti večeri, Grci Giorgos Alkaios & Friends, izveli su svoju pesmu "OPA". Bogata koreografija, brzi folk ritam i reči koje su poprilično lake za pamćenje mogli bi grcima doneti odličan plasman na ovogodišnjem Eurosongu.

Portugalska lepotica Filipa oduševila je izgledom, ali i vokalnim sposobnostima. Iako je njena pesma "Há Dias Assim", takođe balada, ističe se od ostalih laganih pesmica, a ne sumnjamo kako će veliku ulogu odigrati i lepa 19-godišnjakinja koja slovi za jednu od najlepših predstavnica ovogodišnjeg Eurosonga.

Još jednu baladu u nizu predstavila je Belorusija. Na Eurosong su poslali grupu koja se smatra jednom od najkvalitetnijih na takmičenju. Pomalo čudna petorka nazvana 3+2 sastoji se od sestara blizanki Alene i Ninel, a otpevali su pesmu "Butterflies".

Poslednja je nastupala Hera Björk, predstavnica Islanda. Baš poput Grka, Islanđani se ove godine mogu pohvaliti vrlo kvalitetnom pesmom. Izvor: S media, Index.hr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.