Srbija preko Grčke rešava pitanje gasa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2017, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija preko Grčke rešava pitanje gasa?

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji i bude vlasnik dela budućeg terminala za tečni prirodni gas, koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis, pišu "Novosti".

To je 14,5 kilometara udaljeno od delte Marice, na samo 30 kilometara od granice sa Turskom i oko 300 kilometara od Soluna.

Kako navodi list u izdanju od utorka, Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 odsto terminala, koliko bi imali i DEPA ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Grčka gasna kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije.

Tečni prirodni gas bi se do luke Aleksandropolis dopremao brodovima, zatim transportovao do 17,6 kilometara udaljenog terminala gde bi se prevodio u gasovito stanje i tako transportovao dalje.

Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 kubnih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijardu kubnih metara gasa.

Od tog terminala gasovod vodi do grčkog Komotinija, odakle kreću cevi do bugarske Stare Zagore, a odatle do Dimitrovgrada, i dalje do Niša, gde bismo mi izgradili naš terminal.

Srbija bi, dodaje list, mogla da računa na povlačenje sredstava iz evropskih grantova, dakle bespovratnih, finansijskih sredstava, jer se taj projekat podudara sa zaključcima Evropskog projekta o zajedničkim interesima, što je jedan od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je već ranije usaglašen sa Grčkom i Bugarskom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gas rešavamo preko Grka, pare daje EU?

Izvor: B92, 12.Sep.2017, 08:42

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji i bude vlasnik dela budućeg terminala za tečni prirodni gas, koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis...Kako pišu Večernje novosti, to je 14,5 kilometara udaljeno od delte Marice, na samo 30 kilometara od granice sa Turskom i oko 300 kilometara...

Nastavak na B92...

Večernje novosti: Srbija preko Grčke rešava pitanje gasa?

Izvor: N1 televizija, 12.Sep.2017

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji budućeg terminala za tečni prirodni gas koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis, javljaju Večernje novosti...Grci nude da Srbije bude vlasnik 20 odsto terminala. Isti udeo imali bi i DEPA (grčka gasna kompanija) i BEH (bugarski gasni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.