Večernje novosti: Srbija preko Grčke rešava pitanje gasa?

Izvor: N1 televizija, 12.Sep.2017, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večernje novosti: Srbija preko Grčke rešava pitanje gasa?

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji budućeg terminala za tečni prirodni gas koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis, javljaju Večernje novosti.

Grci nude da Srbije bude vlasnik 20 odsto terminala. Isti udeo imali bi i DEPA (grčka gasna kompanija) i BEH (bugarski gasni holding). Ostatak bi dobile privatne kompanije, navodi ovaj list.

Prihvatanje ponude iz Atine rešilo bi probleme Srbije sa snabdevanjem gasom. Srbija bi mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da računa na povlačenje bespovratnih sredstava iz evropskih grantova, pišu Večernje novosti.

Izgradnja gasnog terminala se podudara sa zajadničkim interesima i jedan je od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je ranije usaglašen sa Grčkom i Bugarskom.

Taj projekat bi omogućio novi pravac snabdevanja Evrope tečnim gasom koji bi se do luke Aleksandopolis dopremao brodovima.

Iz terminala koji bi imao kapacitet 170 hiljada kubnih metara i godišnji protok od 6,1 milijarde kubika, gas bi se transportovao dalje. Gasovodom iz Grčke kroz Bugarsku do Srbije, Dimitrovgrada i Niša gde bi trebalo da se izgradi terminal.

Evropska unija je već reagovala i za izgradnju gasovoda u Srbiji povećala finasijska sredstva sa 14 na 49,6 miliona evra, pišu Večernje novosti.

U evropskom projektu piše da je plan da tako gas dopremljen u Aleksandropolis ide i za Rumuniju, Mađarsku i sve do Ukrajine.

Jasno je da gas treba da bude isporučivan preko Srbije. To bi stabilizovalo snabdevanje gasom i omogućilo značajan finasijski efekat za Srbiju, pišu Večernje novosti.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbije preko Grčke rešava pitanje gasa?

Izvor: Večernje novosti, 12.Sep.2017

Grčka uputila poziv našoj zemlji da učestvuje u izgradnji terminala za tečni prirodni gas. Ponuđeno nam vlasništvo petine terminala u Aleksandropolisu SRBIJA neće imati problema sa snabdevanjem gasom. Tako zvuče vesti iz Atine. Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju, Grčka...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.