Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji

Izvor: Blic, 31.Jan.2017, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji

Srbija je postala potpisnica Konvencije Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji, što joj omogućava da ne potpisuje pojedinačne ugovore kada radi sa zemljama potpisnicama tog dokumenta, ali i da učestvuje u koprodukcijama sa zemljama van Evrope, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Zemlje potpisnice revidirane konvencije su Holandija, Grčka, Slovenija, Češka, Luksemburg, Norveška, Malta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Italija.

Konvencijom je propisano da je minimalno nacionalno učešće u bilateralnim koprodukcijama 10 odsto, dok u multilateralnim koprodukcijama iznosi pet odsto, kao i da većinsko učešće u multiratelanim koprodukcijama mora da iznosi najmanje 80 odsto, odnosno 90 odsto u bilateralnim koprodukcijama.

U saopštenju se ocenjuje da će to osloboditi deo budžeta za podršku audio-vizuelnoj industriji "s obzirom da će minimalno učešće od pet odsto usmeriti mnoge domaće producente da traže partnere među članicama Eurimaža".

Konvenciju je u ime Srbije potpisao resorni ministar Vladan Vukosavljević na ceremoniji u Roterdamu.

On je pre potpisivanja razgovarao sa zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrielom Bataini Dragoni o saradnji u oblasti audio–vizuelne politike, ali i o kulturnom nasledje, posebno na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.