Srbi među najdebljima na svetu

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi među najdebljima na svetu

U proseku najdeblja nacija na svetu su Kuvajćani, kažu rezultati istraživanja portala Visual.ly. U regionu su najdeblji Hrvati, dok su u Evropi to Grci.
Sa prosečnim indeksom telesne težine (BMI) od 29,5, kuvajtski muškarci imaju 27,5 a žene 31,4 BMI jedinica i prvi su svetu po debljini.
Nakon njih slede stanovnici Sjedinjenih Američkih Država sa prosečnim BMI od 28,8 jedinica, stanovnici Trinidada i Tobaga i Argentine imaju indeks telesne mase u proseku oko 28,6, stanovnici Egipta i Meksika 28,4 i Novog Zelanda 28,2.
S druge strane, na dnu tabele, nalaze se neke od najsiromašnijih zemalja sveta.
Naime, u proseku najmršaviji na svetu su građani Bangladeša s indeksom telesne težine od 20,2. Nakon njih slede Eritrejci, Etiopljani, stanovnici Šri Lanke, Konga, Nepala i Vijetnama.
Prema rezultatima istraživanja portala Visual.ly, sve balkanske zemlje se nalaze u grupi predebelih nacija.
Najdeblja nacija u regionu su Hrvati sa prosečnim BMI indeksom od 26. Posle njih slede stanovnici Albanije i Srbije sa 25,9, Bosne i Hercegovine sa 25,8 i Makedonije sa 25,2. Prema istom izvoru, prosečno najdeblje žene na Balkanu su u Makedoniji sa BMI indeksom 26,4, a slede Albanke i Bosanke i Hercegovke.
Najdeblji muškarci u regionu su takođe u Hrvatskoj sa 26,6 BMI jedinica, a slede ih muškarci iz Srbije i Albanije.
U širem regionu Balkana, posle Slovenije, najdeblji su građani Turske sa 26,3 BMI jedinice, te građani Slovačke, Bugarske i Mađarske.
Najmršavija nacija u Evropi su Rumuni sa 24,1 BMI jedinice, dok nakon kojih slede građani Estonije, Francuske, Ukrajine i Danske.
S druge strane, najdeblja evropska nacija su Grci sa 27,5 BMI jedinica, a nakon njih su Nemci, Belorusi, Britanci i Slovenci.
Portal Visual.ly je uradio istraživanje koristeći podatke Svetske zdravstvene ogranizacije i tako došao do konačnih podataka o BMI indeksu za žene i muškarce u zemljama sveta.
Indeks telesne težine je vrsta merila za oblik ljudskog tela koji se temelji na težini i visini. Računa se deljenjem mase osobe u kilogramima s kvadratom njegove visine. Prema tom načinu izračuna smatra se da je osoba normalne telesne težine ako je njen BMI od 18,5 do 24,5. Osobe sa BMI indeksom od 25 do 29,9 se smatraju gojaznim.

Izvor: Novi magazin

Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživanje: Građani BiH najdeblji na Balkanu

Izvor: BanjalukaLive.com, 29.Apr.2013, 10:28

Najnovije svjetsko istraživanje o gojaznosti pokazuje da čak 62,9 odsto građana BiH pati od viška kilograma. Na osnovu tog istraživanja, koje prenosi "Dnevni avaz", građani BiH su najdeblji stanovnici Balkana, drugi u Evropi, a čak šesti u svijetu. Na listi od deset najdebljih svjetskih nacija...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.