Spremni smo za veliki korak

Izvor: B92, 30.Mar.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spremni smo za veliki korak"

Sledeći sastanak Grčke i Makedonije može doneti "veliki korak", rekao je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.

"Teški su koraci koje preduzimamo, ali svaki korak nas približava mogućnosti rešenja", rekao je Kocijas posle sastanka u Beču sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom i posrednikom UN za spor Grčka-Makedonija Metjuom Nimicom.

On nije izneo pojedinosti.

"Ušli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo u detalje - o onome s čime se oni (Makedonija) slažu, i s čim ne. Identifikovali smo glavna pitanja za obe strane, i nadam se da ćemo na sledećem sastanku biti spremni da učinimo veliki korak", rekao je Kocijas, preneli su mediji u Atini.

Kocijas je pozdravio današnji rad diplomata dveju strana uporedo s "diskusijom o rešenju za pitanje naziva (Makedonije), pozitivan budući program saradnje na zajedničkom putu dveju država ako se - čemu se nadam - reši pitanje naziva".

Na pitanje da li postoji plan za naredni sastank, grčki ministar je odgovorilo potvrdno i dodao da ima "planiranja i saglasnosti o svim neophodnim koracima".

Posrednik UN za spor Atine i Skoplja Metju Nimic je, takođe ne iznoseći nikakve pojedinosti, ocenio da ima velikog napretka u pregovorima, ali i teških pitanja koja treba rešiti.

Nimic je rekao da su "ceo dan radili veoma konstruktivno i to nam omogućava da budemo optimisti".

Uporedo s njegovim sastankom s Kocijasom i Dmitrovom, rekao je Nimic, zasedale su diplomatske delegacije obe zemlje, da bi se "detaljno razmotrila pitanja".

Sastanci će se nastaviti, rekao je Nimic i potvrdio da "postoje teška pitanja koja treba rešiti, ali po mom mišljenju postoji veliki napredak i sve ovo će pomoći da se stabilizuje region".

"Nadam se da ćemo nastaviti da radimo konstruktivno", zaključio je Nimic.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.