"Spremni smo za veliki korak"

Sledeći sastanak Grčke i Makedonije može doneti "veliki korak", rekao je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2018.

18:51

Foto: Tanjug/AP

"Teški su koraci koje preduzimamo, ali svaki korak nas približava mogućnosti rešenja", rekao je Kocijas posle sastanka u Beču sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom i posrednikom UN za spor Grčka-Makedonija Metjuom Nimicom.

On nije izneo pojedinosti.

"Ušli smo u detalje - o onome s čime se oni (Makedonija) slažu, i s čim ne. Identifikovali smo glavna pitanja za obe strane, i nadam se da ćemo na sledećem sastanku biti spremni da učinimo veliki korak", rekao je Kocijas, preneli su mediji u Atini.

Kocijas je pozdravio današnji rad diplomata dveju strana uporedo s "diskusijom o rešenju za pitanje naziva (Makedonije), pozitivan budući program saradnje na zajedničkom putu dveju država ako se - čemu se nadam - reši pitanje naziva".

Na pitanje da li postoji plan za naredni sastank, grčki ministar je odgovorilo potvrdno i dodao da ima "planiranja i saglasnosti o svim neophodnim koracima".

Posrednik UN za spor Atine i Skoplja Metju Nimic je, takođe ne iznoseći nikakve pojedinosti, ocenio da ima velikog napretka u pregovorima, ali i teških pitanja koja treba rešiti.

Nimic je rekao da su "ceo dan radili veoma konstruktivno i to nam omogućava da budemo optimisti".

Uporedo s njegovim sastankom s Kocijasom i Dmitrovom, rekao je Nimic, zasedale su diplomatske delegacije obe zemlje, da bi se "detaljno razmotrila pitanja".

Sastanci će se nastaviti, rekao je Nimic i potvrdio da "postoje teška pitanja koja treba rešiti, ali po mom mišljenju postoji veliki napredak i sve ovo će pomoći da se stabilizuje region".

"Nadam se da ćemo nastaviti da radimo konstruktivno", zaključio je Nimic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: