Spoljna pomoć nije deaktivirala grčku tempiranu bombu

Izvor: Blic, 29.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljna pomoć nije deaktivirala grčku "tempiranu bombu"

Finansijska pomoć članica Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije deaktivirala grčku "tempiranu bombu", upozoravaju američki stručnjaci, uz opasku da je restrukturisanje duga te zemlje najverovatrnije neizbežno.

Do toga će doći u određenom trenutku - možda za oko dve godine - izjavio je izvršni direktor američke investicione kompanije "Pacifik investment menadžment" Bil Gros u intervjuu televiziji Blumberg.

Gros smatra da antikrizne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mere za smanjenje deficita grčkog budžeta usporavaju ekonomski rast te zemlje, a zaštitne kamatne stope za kredite na međubankarskom tržištu čine da je restrukturisanje jedini izlaz iz nastale situacije.

Prema propisima EU, budžetski deficit članica tog bloka ne sme da premaši tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali je tu odredbu Grčka ozbiljno narušila.

Grčka je, naime, prošle godine narušila taj uslov "u naročito velikim razmerama", s obzirom da je njen deficit dostigao 13,6 odsto vrednosti BDP.

Vlada u Atini je, da bi zakrpila rupe u budžetu zemlje, bila prinuđena da preduzme radikalne mere - smanji plate i poveća poreze, podseća agencija Blumberg.

Upravo je smanjenje državnih rashoda i bio uslov za dobijanje 110 milijardi evra pomoći od članica zone evra i Međunarodnog monetarnog fonda.

Neki stručnjaci, uključujući i istaknute ekonomiste, otvoreno ukazuju da bi se i tako velika sredstva mogla, u slučaju Grčke, pokazati kao "beskorisna".

Mišljenje Grosa deli i Stiv Hanke, profesor ekonomije na Univerzitetu Džon Hopkins . "Grčki salto mortale će se završiti restrukturisanjem duga ili jednostavno bankrotom", ukazao je on.

"Mada političari i birokrate iz EU, MMF i Grčke govore da je plan spasavanja sposoban da deaktivira grčku tempiranu bombu, ne verujte njihovoj slatkoj lukavoj pesmici", dodao je on.

Hanke je predočio da Grčka, s obzirom da nema mogućnost da devalvira valutu, mora da se usredsredi na poresku reformu radi povećanja konkurentnosti svoje ekonomije.

Ekonomisti procenjuju, da je Grčkoj neophodan izuzetno visok ekonomski rast "da bi mogla da iznese breme sopstvenog državnog duga, a u uslovima kada su kamatne stope već dostigle zaštitni nivo situacija postaje apsolutno bezizlazna."

Sada ta zemlja zauzima 109. mesto među 183 zemlje na rejting listi Svetske banke koje su ocenjivane prema stepenu "lakoće vođenja biznisa".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Restrukturisanje duga Grčke najverovatrnije neizbežno

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Maj.2010

BEOGRAD - Finansijska pomoć članica Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije deaktivirala grčku "tempiranu bombu", upozoravaju američki stručnjaci, uz opasku da je restrukturisanje duga te zemlje najverovatrnije neizbežno.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.