Grčka će ostati tempirana bomba

Izvor: S media, 29.Maj.2010, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka će ostati "tempirana bomba"

Finansijska pomoć članica Evropske unije (EU) i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije deaktivirala grčku "tempiranu bombu", upozoravaju američki stručnjaci, uz opasku da je restrukturisanje duga te zemlje najverovatrnije neizbežno.

Do toga će doći u odredjenom trenutku - možda za oko dve godine - izjavio je izvršni direktor američke investicione kompanije "Pacifik investment menadžment" (Pimco) Bil Gros u intervjuu televiziji Blumberg.

Gros smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da antikrizne mere za smanjenje deficita grčkog budžeta usporavaju ekonomski rast te zemlje, a zaštitne kamatne stope za kredite na medjubankarskom tržištu čine da je restrukturisanje jedini izlaz iz nastale situacije.

Prema propisima EU, budžetski deficit članica tog bloka ne sme da premaši tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali je tu odredbu Grčka ozbiljno narušila.

Grčka je, naime, prošle godine narušila taj uslov "u naročito velikim razmerama", s obzirom da je njen deficit dostigao 13,6 odsto vrednosti BDP.

Vlada u Atini je, da bi zakrpila rupe u budžetu zemlje, bila prinudjena da preduzme radikalne mere - smanji plate i poveća poreze, podseća agencija Blumberg.

Upravo je smanjenje državnih rashoda i bio uslov za dobijanje 110 milijardi evra pomoći od članica zone evra i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Neki stručnjaci, uključujući i istaknute ekonomiste, otvoreno ukazuju da bi se i tako velika sredstva mogla, u slučaju Grčke, pokazati kao "beskorisna".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.