Sobotka Beču: Balkan neće sedeti skrštenih ruku

Izvor: B92, 29.Feb.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobotka Beču: Balkan neće sedeti skrštenih ruku

Prag -- Češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da je Austrija prva zemlja koja je prestala da veruje u sposobnost Grčke da zadrži izbegle i preduzela mere da se zaštiti.

On je nakon sastanka vlade izjavio i da se ne može očekivati da će to zemlje Zapadnog Balkana posmatrati skrštenih ruku.

"Očigledno je da prva zemlja koja je prestala da veruje zvanično u mogućnost regulisanja toka izbeglica između Grčke i Turske nije bila iz Višegradske grupe (Poljska, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mađarska, Češka i Slovačka), već Austrija. Austrija je prva preduzela mere za regulisanje migracije na svojim granicama i sasvim logično i razumljivo da su na tu austrijsku odluku reagovale Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija", rekao je Sobotka.

Češki premijer naglasio je da se ne može očekivati da će te zemlje samo skrštenih ruku posmatrati poteze Austrije.

"Predvidljiva posledica jeste veća koncentracija izbeglica na teritoriji Grčke, a i to je moglo da se očekuje. To izrazito pojačava motivaciju grčke vlade da počne da vraća izbeglice u Tursku i da bolje sarađuje s Turskom", naveo je Sobotka.

On se založio za to da Grčka, kada u njoj počnu da se gomilaju migranti, dobije od Evropske unije finansijsku i humanitarnu pomoć, da joj se pomogne da izbeglice kod sebe smesti, a takođe da joj se pošalju u pomoć policajci iz drugih članica Unije.

"Biće nam potrebno zajedničko evropsko rešenje. Po mom mišljenju, nužno j da zajedničko evropsko rešenje obuhvati i regulisanje migracije u oblasti zapadnog Balkana, uključujući tu i granicu između Makedonije i Grčke", rekao je Sobotka.

Premijer je takođe najavio da će na predstojećem samitu EU o izbegličkoj krizi zahtevati da se prestane s napadima i pretnjama onim zemljama koje žele da regulišu migraciju.

Češka vlada je danas premijeru dala mandat da na samitu EU o izbeglicama 7. marta i dalje insistira na tzv. planu B koji je pripremila Višegradska grupa da se, ako se nastavi haotični nekontrolisani priliv izbeglica preko Grčke, granica za njihov prolazak kao spoljašnja granica EU postavi na južnim granicama Makedonije i u Bugarskoj, a da se u krizi pomogne zemljama zapadnog Balkana preko kojih izbeglice samo prolaze.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.