Snižen kreditni rejting Grčke i Kipra

Izvor: Southeast European Times, 29.Jul.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snižen kreditni rejting Grčke i Kipra

Mudiz i Standard end Purs snizile su ove nedelje kreditni rejting Grčke, samo nekoliko dana pošto su lideri zemalja evrozone postigli dogovor o drugom planu pomoći.

29/07/2011

(Razni izvori -- 21.7. 2011 - 28.7.2011.)

Samo nekoliko dana pošto su lideri 17 zemalja evrozone dogovorili drugi plan finansijske pomoći Grčkoj vredan 109 milijardi evra na vanrednom sastanku u Briselu u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (21. jula), dve velike rejting agencije ponovo su snizile kreditni rejting Atine.

Agencija Mudiz investors servis je prva to uradila u ponedeljak (25. jula). Snizila je kreditni rejting Grčke za tri stepena, sa Caa1 na Ca, samo jedan stepen iznad bankrota.

Prema proceni agencije, bankrot Grčke, koji novi trogodišnji program pomoći treba da spreči, gotovo je izvestan.

Plan odobren prošle nedelje predviđa kredite od zemalja EU koje koriste evro kao nacionalnu valutu, kao i od MMF-a, koji će Atini biti odobren pod olakšanim uslovima. Sporazum je postignut pošto su privatne finansijske institucije pristale da preuzmu jedan deo tereta time što su dobrovoljno obezbedile 37 milijardi evra u okviru paketa pomoći.

Mudiz je, međutim, upozorio da program koji je najavila EU „podrazumeva znatne gubitke“ za privatne poverioce i da postavlja negativan presedan za poverioce i ostale prezadužene članice evrozone.

Taj program takođe „predviđa i stopostotnu verovatnoću otežane razmene i samim tim i obustave plaćanja po obveznicama grčke vlade“, saopštila je ta agencija u ponedeljak.

Slično Mudizu, agencija Standard end Purs (S&P) snizila je dva dana kasnije grčki kreditni rejting za još dva stepena na CC, sa negativnom prognozom, pa su grčke državne obveznice dodatno obezvređene.

„Standard end Purs je zaključio da bi predloženo restrukturiranje grčkog javnog duga u stvari predstavljalo selektivni bankrot po našoj rejting metodologiji“, prenosi Njujork Tajms saopštenje agencije od srede (27. jula). „Predloženo restrukturiranje vidimo kao „otežanu razmenu“, zato što će, ako je verovati javnim izjavama evropskih kreatora politike, verovatno dovesti do gubitaka za komercijalne poverioce.“

Rejting agencija Fič, koja je takođe rangirala grčke obveznice kao bezvredne, saopštila je dan pošto je dogovoren novi plan pomoći, da će Grčku rangirati na nivou „ograničenog bankrota“. Agencija je upozorila i da će to pogoditi i rejting drugih država članica evrozone.

Zvaničnici EU su prošle nedelje, međutim, bili uvereni da su najnoviji paket pomoći i druge mere „za zaustavljanje rizika od epidemije“, kako je rekao predsednik Saveta EU Herman van Rompuj, koraci u dobrom pravcu.

„Jasno je da je pred nama još uvek veliki posao u svim delovima Evrope pre nego što jednom za svagda izađemo iz problema. Ali pravac je sada jasan“, stoji u saopštenju evropskog komesara za ekonomske i monetarne poslove Oli Rena od petka.

Samo nedelju dana kasnije i dva dana nakon snižavanja rejtinga grčkog državnog duga, agencija Mudiz je snizila i rejting kiparskih državnih obveznica za dva stepena, sa A2 na Baa1, sa negativnom prognozom.

„Postoji zabrinutost zbog fiskalne pozicije Kipra, koju pojačavaju fiskalne i ekonomske posledice uništenja elektrane Vasilikos 11. jula 2011.“, saopštila je kompanija u sredu, objavljujući svoju odluku.

Najveća elektrana na ostrvu, koja je snabdevala strujom više od polovine zemlje, uništena je u velikoj eksploziji u obližnjoj mornaričkoj bazi, koju je izazvalo skladište iranske municije zaplenjene 2009. godine.

SP je takođe pomenula „sve nesložniju domaću političku atmosferu“, kao i veliku izloženost najmanje nekoliko kiparskih banaka grčkom dugu.

U četvrtak, dan posle Mudijeve odluke, ministri u kiparskoj vladi podneli su ostavke neposredno pre rekonstrukcije kabineta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.